Aki Kaurismäki voitti tuomariston palkinnon Cannesissa

Ohjaaja Aki Kaurismäki on saanut Cannesin elokuvajuhlien pronssipalkinnon, tuomariston palkinnon, Prix du Juryn.  Mukana kilpailussa oli 21 mestariteosta.

Kaurismäen Kuolleet lehdet -elokuva oli yleisön suosikki, aplodit loppuivat vasta, kun ohjaaja itse pyysi salia hiljenemään kiittämällä yleisöä ja poistumalla salista. Kaurismäen elokuva kilpaili Cannesin pääsarjassa jo viidettä kertaa.

Kaurismäen Alma-koira  palkittiin Juryn erikoismaininnalla Palm de Dog -sarjassa. Tämä portugalilainen löytökoira esittää elokuvassa Chaplin-nimistä koiraa.

Aki itse ei osallistunut palkintoseremonioihin, koska hän oli jo lentänyt kotiin Karkkilaan koiransa kanssa. Alma-koirana esiintyi sijaiskoira.

Cannesin palkitut 2023

Pääpalkinto Kultainen palmu (Palme d’Or) – Justine Triet elokuvasta Anatomy of a Fall

Kakkospalkinto (Grand Prix) – Jonathan Glazer elokuvasta The Zone of Interest

Tuomariston palkinto (Prix du Jury) – Aki Kaurismäki elokuvasta Kuolleet Lehdet

Paras ohjaus (Prix de la mise en scène) – Tran Anh Hung elokuvasta The Pot-au-Feu

Paras käsikirjoitus (Prix du scénario) – Yuji Sakamoto elokuvasta Monster

Paras naisnäyttelijä (Prix d’interprétation féminine) – Merve Dizdar elokuvasta About Dry Grasses

Paras miesnäyttelijä (Prix d’interprétation masculine) – Koji Yakusho elokuvasta Perfect Days

—————————————

Hirttämättömien julisteessa näyttelijät Andrei Alén, Aku HIrviniemi ja Ona Huczkowski sekä suomenhevonen.

Hirttämättömien juliste.

 

Uudella tavalla, alkuperäisen innoittamana

Teksti: Pilvi Meriläinen

Lännenelokuva Hirttämättömät (2023) on elokuvateattereissa. Hirttämättömät on uudelleenfilmatisointi samannimisestä Vesa-Matti Loirin ja Spede Pasasen ohjaamasta elokuvasta vuodelta 1971.

Tulevaisuuden Suomi on muuttunut pähkähulluksi. Viola, tylsistynyt nuori (Ona Huczkowski) saa mestarillisen idean. Hän päättää huijata surullisenkuuluisaa Yksinäistä Ratsastajaa (Aku Hirviniemi) ja hänen apuriaan Tontoa (Andrei Alén). Viola tekaisee itsestään etsintäkuulutuksen ja ottaa Speedy Gonzales-nimisen maantierosvon identiteetin. Viola/Gonzales antautuu omituiselle rosvokaksikolle, joka nyt uskoo saavansa hänestä hyvän palkkion. Heidän kuljettaessaan Gonzalesia hirteen he eksyvät aavikolle. Päivän matka muuttuu seikkailuksi, joka koettelee kolmikon fyysistä kestävyyttä ja henkistä kypsyyttä.

Ona Huczkowski eli Speedy Gonzales päässään musta leveälierinen hattu, yllään kulunut nahkatakki, ruskea pusero, sininen paita, valkoinen aluspaita ja kaulasssa punavalkoinen liina.
Ona Huczkowski eli Speedy Gonzales näyttelee miestä. Kuva Laura Malmivaara.

   Elokuva on näyttelijänä tunnetun Andrei Alénin esikoisohjaus. Hän myös näyttelee yhtä päärooleista, Tontoa. Hän valmisteli elokuvaa 20 vuoden ajan.

   -Tie tähän elokuvaan on ollut pitkä. Se alkoi rakkaudesta alkuperäistä elokuvaa kohtaan. Näin sen nuorena, katsoimme sitä paljon veljeni kanssa ja katsoin paljon myös teininä. Kun 2000-luvun alussa etenkin muualla maailmassa alettiin paljon uudelleenfilmatisoida elokuvia, sanoin ystävilleni että Hirttämättömille pitäisi tehdä niin. Se alkoi kehittyä ajatuksen tasolla ja sitten yhä konkreettisemmin, Alén kertoo.

   -Tapasin viime viikolla ystäväni, jonka kanssa olin ollut Ylioppilasteatterissa 2000-luvun alussa ja jota en ollut nähnyt 15 vuoteen. Hän sanoi minulle että ”hyvä että olet tehnyt Hirttämättömät, koska puhuit siitä Ylioppilasteatterissa meille jo 2003.”

Andrei Alén, Aku HIrviniemi ja Ona Huczkowski hevosen kanssa valtavan hiekkavuoren edessä. Onalla ja Akulla on hattu, Andreilla ei, kaikilla on aidon lännenmiehen vaatteet.
Näyttelijä-ohjaaja Andrei Alén ja näytelijät Aku HIrviniemi ja Ona Huczkowski Villissä lännessä! Kuva Mona Salminen.

Uudessa alku ja loppu ja tuttuja asioita

Ensimmäinen käsikirjoitusversio valmistui 2012-2013 ja siitä lähtien Andrei Alén yritti saada siitä elokuvaa.

   -Helppoa se ei ollut, eikä se ole koskaan helppoa, mutta vihdoin pari vuotta sitten elokuvan kuvaukset käynnistyivät, ja nyt on ensi-ilta. Se oli upeaa, ja on vaatinut paljon töitä monella tavalla. Olen osallistunut paljon kaikkeen. Kun tekee ensimmäistä kertaa, uskon, että se vaatiikin sitä kaikkea.

   Alénin mukaan muutkin ovat suunnitelleet Hirttämättömien uudelleenfilmatisointia, mutta hän ei osaa ota kantaa siihen, miksi niistä ei ole tullut elokuvia.

   -Alkuperäisessä elokuvassa minua kiehtoivat hahmot ja tarina. Ne ovat niin vilpittömiä, viattomia ja mukaansatempaavia. Elokuva oli nerokas idea. Tämä on sen innoittama.

   Alén loi elokuvaan alun ja lopun. Ensisijainen haaste oli ymmärtää ne, koska alkuperäisessä elokuvassa niitä ei oikeastaan ole, mikä on hänestä nerokasta. Hän toi elokuvaa perinteisempään suuntaan, jossa on alku, keskikohta ja loppu. Toi siihen myös asioita, jotka ovat hänelle ja monille muillekin tuttuja, esimerkiksi lukihäiriö.

Jälleen upeassa hiekkakuopassa

Andrei Alén oli tutustunut ainakin kolmeenkymmeneen hiekkakuoppaan etsiessään sopivaa ja lopulta sopiva hiekkakuoppa löytyi Hikiältä, Hyvinkään läheltä, jossa elokuva kuvattiin.

   -Se oli mahtava ja toimiva, ainutlaatuinen paikka. Visuaalisesti toismaailmallinen, joka vei ihan muualle mihin on totuttu, kuten alkuperäisessäkin elokuvassa (alkuperäinen kuvattiin Lohja-Ruduksen hiekkakuopilla Sondbyssä Porvoon maalaiskunnassa). Alkuperäisen elokuvan perinne jatkuu ansiokkaasti myös niin. Sitä olisi ollut keinotekoisesti vaikea luoda eikä se olisi näyttänyt aidolta.

   Kuvaukset ovat jääneet hänen mieleensä.

   -Viihdyin todella hyvin hiekkakuopilla, upeiden ja osaavien näyttelijöiden ja työryhmän kanssa, tuen ja luottamuksen ilmapiirissä. Se oli mitä miellyttävin kokemus työskennellä sellaisessa ympäristössä. Olen siitä kaikesta hyvin kiitollinen.

   Elokuvassa nähdään myös muun muassa Kari HietalahtiHannele Lauri ja Janne Kataja.   Näyttelijät olivat Alénille ennestään tuttuja, hän on näytellyt heidän kanssaan. Hän oli keskustellut pitkään elokuvasta Yksinäistä Ratsastajaa näyttelevän Aku Hirviniemen kanssa. Ona Huczkowskia hän ei tuntenut, mutta tavatessaan Onan hänet oli helppo valita Speedy Gonzalesin rooliin. Alén vakuuttui että hän todella on Gonzales.

   – Ona toi elokuvaan uudenlaista ulottuvuutta ja uskottavuutta, teki siitä perustellumman. Jo ensimmäisessä käsikirjoitusversiossa Speedy Gonzales oli nainen. Halusin tehdä sen niin, ja niin etteivät Yksinäinen Ratsastaja ja Tonto tajua että hän on nainen. Tehdä ”shakespearelaisella” kerrontatavalla eli vaihtaa sukupuolirooleja. Se sopi elokuvaan hyvin.

   Alénin mukaan näyttelijät myös tarvittaessa improvisoivat, ehdottivat miten he voisivat tehdä, saivat ”taiteellista vapautta.” Työskentelytapa oli kollektiivinen ja tuloksellinen. Alén kehuu myös Aku Hirviniemen roolityötä Yksinäisenä ratsastajana, ja muitakin näyttelijöitä rooleissaan.

   Kaikki olivat innoissaan elokuvasta. Se tarjosi heille ainutlaatuisen kokemuksen. Tällaista elokuvaa tehdään Suomessa harvoin.

   Andrei Alén myös näyttelee elokuvassa. Hän mieltää itsensä ensisijaisesti siinä näytteleväksi, ei niinkään ohjaajaksi. Hän halusi antaa oman panoksensa kameran edessäkin, kannatella elokuvan tarinaa.

Hyvän mielen elokuva, myös ajatuksia antava

Andrei Alén ei ole tuntenut paineita alkuperäisestä elokuvasta. Hän ei ole tarkoituksella katsonut sitä moneen vuoteen, altistunut sille. Sitäpaitsi vanhaan ei voi koskaan liikaa tuijottaa, mikäli haluaa luoda onnistuneesti uutta.

   -Tavoitteenamme on ollut hyvän mielen elokuva, saada katsojat nauramaan ja viihtymään sen parissa. Kutsuvierasensi-illassa oli kaksi näytöstä ja tuntui että niin jo tapahtuikin, ja palaute on ollut hyvää.

   -Toivon, että elokuva saa ajattelemaan vaikkapa sen maailmaa ja hahmoja. Ja että elokuva saa aikaan myös kollektiivisen, mieliin painuneen katsomiskokemuksen, joka on mielestäni parasta.

   Alén paljastaa, että katsojat näkevät hyvin hauskan, viihdyttävän, persoonallisen ja poikkeuksellisen elokuvan.

 

Yksi pääosan esittäjistä, Aku Hirviniemi ohjastaa vankkureiden eteen valjastettua hevosta. Akulla on leveälierinen hattu, musta hapsuasu ja revolveri vyöllä ja vielä silmikko.
Kohti uusia seikkailuja! Ohjaksissa Aku Hirviniemi. Kuva Mona Salminen.

 

————————————

 

Hassisen kone 40 vuotta myöhemmin

Hassisen kone 40 vuotta myöhemmin on erikoinen dokumentti, joka kertoo pääasiassa Ratinan stadionilla soitetusta keikasta alkuvalmisteluineen. Elokuvan on ohjannut Mika Kaurismäki, joka sanoo itsekin elävänsä ”tätä historiaa uudelleen”. Kaikki halusivat tehdä hyvän mielen elokuvan ja onnistuivat! Lue juttu

——————————-

 

Hamsterit-elokuvan julisteessa on ilkikurisesti naurava Peter Franzèn.

HAMSTERIT!

”Myönteisiä tapahtumakulkuja ja onnekkaita sattumia osui runsaasti tämän elokuvan tarpeisiin”

Markku Pölösen ohjaama elokuva Hamsterit perustuu Veikko Huovisen rakastettuun samannimiseen romaaniin. Lue juttu

————————————–

 

KIKKA HERÄSI ELOON

Eilen sai ensi-iltansa elokuva Kikka! Poikkeuksellinen edelläkävijä on elokuvan todella ansainnut.

-Oli mahtavaa näytellä Kikkaa – meidän versiotamme Kikasta. Olin halunnut todella paljon tehdä tämän roolin, joten minusta on tuntunut todella hyvältä. , kertoo elokuvassa Kikkaa näyttelevä Sara MelleriLue juttu

—————————————

Komisario Koskisen elokuvajulisteessa on Koskinen itse sininen yötaivasta taustanaan.

KOSKINEN ITSE

Tuttua Komisario Koskista mutta myös uutta ja syvempää. Tutustu komisario Koskisen sielunelämään tämän Pilvi Meriläisen jutun myötä ja olet valmis myös uusien Koskisien katselemiseen. Lue juttu

——————————————

Elokuva rakastetusta Maija Isolasta

Maija Isola on Suomen rakastetuimpien kankaiden suunnittelija. Hänen malliensa pohjalta luotiin Marimekon elämäntapafilosofia, joka kasvoi arkkitehtonisiin mittoihinsa hänen malliensa myötä, joita olivat muun muassa Unikko, Kivet, Kaivo ja Melooni. Isola oli myös kuvataiteilija. Lue juttu

—————————————–

70 on vain numero

70 on vain numero (Suomi 2020) kertoo lämpimän komediallisella tavalla suositun naisartistin Seija Kuulan (Hannele Lauri) kasvutarinan. Vaikka jumalattaret eivät täytä vuosia, tuo rakkaus eteen asioita, joissa ikä onkin voimavara eikä rasite. Elokuva on myös kunnianosoitus suomalaisille naisartisteille ja siinä kuullaan useita koko kansan rakastamia hittejä. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Johanna Vuoksenmaa.  Lue juttu

——————————————

OMERTA 6/12

”Omerta 6/12 on ollut poikkeuksellinen, kiinnostava ja hieno projekti”

Elokuvassa Suomen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto keskeytyy tylysti, kun presidentinlinnaan hyökätään ja valtiojohto otetaan panttivangiksi. Suojelupoliisin Max Tanner (Jasper Pääkkönen) määrätään neuvottelijaksi panttivankikriisiin, jonka taustalta löytyy terrori-iskuksi naamioitu suunnitelma Euroopan turvallisuuden horjuttamiseksi.  Lue juttu

————————————-

ELOKUVA-ARKISTO

Kajastuksen elokuva-arkistossa on näiden elokuvien esittelyt:

– Sihja – kapinaa ilmassa
– Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia
– Tunturin tarina
– Sorjonen – Muraalimurhat
– Luokkakokous 3 – sinkkuristeily
– Dinosaurus – kunnianosoitus Rauni Mollbergille
– Lyhytfilmi Sun aikas koittaa
– Hannu Karpo – kriittisen journalismin uranuurtaja
– Dokumentti Alvar ja Aino Aallosta
– Suomalainen western: Viimeiset

Sisällön jakaminen: