Kulttuurituottaja Tanja Rantalainen hymyilee ystävällisesti koko olemuksellaan. Hänellä on toinen käsi niskan takana,a tukka on vapaana, asussa on punaista ja mustaa.

Vanhoja mappeja ja tapahtumaherkkua

Tätä kirjoittaessa kulttuurituottajan työhuone Iiris-keskuksessa on täynnä varastosta siirrettyjä vanhoja mappeja odottamassa läpikäymistä. Näkövammaisten Kulttuuripalvelu teki lokakuussa kaupat toimitiloista Iiris-keskuksessa ja samalla tyhjennettiin varasto. Nyt on pakko laittaa pois sellaista, jolla ei ole historiallista arvoa ja jota arkistointilaki ei velvoita säilyttämään. Joidenkin mappien kohdalla pysähtyy, vaikka sisältö ei kerro toiminnan kovimmasta ytimestä, näkövammaisyhteisön kulttuurielämästä.
Konekirjoituskopiot Kajastuksen ilmoitusmyyntiin liittyvistä yhteydenotoista 50 vuoden ovat tallentaneet sen aikaista työkulttuuria. Yhteydenotot laadittiin huolellisesti, niihin käytettiin aikaa ja niiden arkistointi koettiin merkitykselliseksi. Oltiin kaukana lamasta, paperittomista toimistoista, sähköposteista ja someriippuvuuksista. Sokeain Henkisen työn toimistolla kävi kuhina, kun puhelinmyyjät kauppasivat tilauksia ja ilmoituksia. Kajastus-lehden tuotoilla kustannettiin monenlaista hyvää näkövammaisille opiskelijoille ja kulttuuriväelle. Mapin Kajastuksen ilmoitusmyynnistä vuodelta 1973 laittaa hellästi hyllyyn.
Vuodesta 1931 vuoteen 2023 Kajastus-lehti välitti näkövammaiskulttuuria ja antoi tuloja monenlaisille tekijöille. Työ jatkuu toisenlaisella kirjoitusalustalla, toisenlaisessa ajassa. Pian voimme iloita blogisivustosta, jolla julkaistaan näkövammaisten kirjoittajien tekstejä. Uuden aloittaminen on jännittävää, eikä Kajastuksen maailmaan jättämä jälki millään katoa. Viimeisten Tuulahdusten kirjoittaminen saa silti tuntua suloisen haikealta.
Joulun lähestyessä luvassa Kulttuuripalvelussa on monenlaista tapahtumaherkkua. Joulukuun 2. päivä nautimme kuvailutulkatusta Ensimmäinen tasavalta -esityksen näytöksestä Kansallisteatterissa. 7.12. rukkikuiskaaja Ilta Hämäri kertoo Käsitöiden kaksi Suomea -teemakammarissa itäisestä ja läntisestä käsityöperinteestä. Osallistujat saavat kokeilla muun muassa kehräämistä. 8.12. lauluryhmämme ja ylpeyden aiheemme Laulunhelmi esiintyy Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n pikkujouluissa. Tekoäly-aiheisen etäteemakammarin aika on 14.12. Tekoälystä luennoi Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen. Aina ajantasaiset tiedot yhdistyksen tapahtumista löytyvät nettisivuiltamme osoitteesta www.kulttuuripalvelu.fi.

Suurenmoista joulun aikaa ja ihanaa vuotta 2024!
toivottaa kulttuurituottaja

Kesän tuulahdus!

Julkaistu Kajastuksessa 2 2023

Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kansainväliseen näkövammaisten musiikintekijöiden
ILCS-laulukilpailuun. Kulttuuripalvelun edustaja, hieno laulaja-lauluntekijä Hannele Juutinen, sijoittui Käärijän esiintymispaikalta tutulle 13. sijalle. Hannelen Hapanta ja makeaa -kilpailukappaleesta on tulossa sinkku. Hannele Juutinen Music Facebookissa ja Hannelen Instagram kannattaa laittaa tiiviiseen seurantaan.

Toukokuussa lauluryhmä Laulunhelmi kosketti keväisellä konsertillaan Iiris-keskuksessa. Minna Tuuliaisen johtama lauluryhmä jatkaa toimintaansa syksyllä. Ensimmäiset harjoitukset ovat maanantaina 28.8. yhdistyksen tiloissa. Jos haluat laulaa kevyttä musiikkia hyvissä fiiliksissä ja mukavassa seurassa, Laulunhelmi on sinun ryhmäsi.

Näkövammaisteatteri demosi toimintaansa esittämällä Aapelin klassikkonäytelmää Meidän herramme muurahaisia toukokuussa Iiris-keskuksessa. 9.6. esitys on vielä mahdollista nähdä Näkövammaisten liiton Kesäpäivillä Jyväskylässä.

Syksyllä alkaa kirjaimellisesti jännittävä kuunnelmahanke. Kesällä koottu työryhmä ryhtyy työstämään Anne Huttusen käsikirjoittamaa, yhdeksänjaksoista jännäriä nimeltä Kellot soivat kuolemaa. Jännärijoutsenista tuttu Anne ohjaa kuunnelmansa itse. Jännittävä ja romanttinen tarina kertoo nuoresta naisesta, joka joutuu vahingossa aikamatkalle 1800-luvun Englantiin. Kuunnelmaporukka kokoontuu yhdistyksen toimistolla tiistaisin. Jatkojännäri on kuunteluvalmis ensi vuonna näihin aikoihin.

Tiedämme jo kesän kynnyksellä keikkuessamme, että Kansallisteatterissa järjestetään kuvailutulkattu näytös yleisön suosikkiesityksestä Ensimmäinen tasavalta 2.12.2023. Päivä kannattaa jo merkitä kalenteriin. Vasta huhtikuussa saimme nauttia Pipsa Toikan kuvailutulkkauksesta Lear-näytelmän näytöksessä. Lear oli näyttelijäntyön juhlaa.
Heinäkuussa toimisto on suljettu. Toimistonhoitaja Airi Lehtonen on kesälaitumilla 15.-16.6. ja 3.-28.7. Kulttuurituottaja Tanja Rantalaisen kesäloma on 26.6.– 28.7. Puheenjohtaja Timo Kuoppala vastaa yhteydenottoihin kiireellisissä asioissa. Timon yhteystiedot löydät yhdistyksen nettisivuilta www.kulttuuripalvelu.fi, niin kuin tapahtumakalenterinkin, jonne pian alkaa päivittyä syksyn tapahtumia.

Upeaa kesää!

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry

Trio Kaiunsäde goes Raimo Tanskanen ja muita keväisiä voimannäytteitä

Julkaistu Kajastuksessa 1 2023

Trio Kaiunsäteen muodostavat harmonikkataiteilija Joose Ojala, panhuilisti-laulaja Helena Taskila ja pianisti Tuukka Ojala. Trio on tarttunut näkövammaisen säveltäjä Raimo Tanskasen (1937-2017) tuotantoon, ja koonnut Tanskasen laulu- ja soitinmusiikin parhaista paloista ohjelmiston Näkövammaisten Kulttuuripalvelun varainhankintakonsertteihin, jotka järjestetään 14.4.2023 Iiris-keskuksessa Helsingissä (Marjaniementie 74) ja 15.4. Vantaan Korson Ruusupaviljongissa (Kisatie 21) yhteistyössä Vantaan Näkövammaisten kanssa.

Keväiset konsertit toteutetaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston apurahalla. Lipputuotot käytetään lyhentämättöminä näkövammaisten kulttuuritoimintaan. Kaikki lipputyypit sisältävät sekä sisäänpääsyn livekonserttiin, että striimatun konserttitallenteen. Lippuja saa täältä: https://holvi.com/shop/jooseojala/

Kulttuuripalvelun Laulunhelmi-lauluryhmä konsertoi Iiris-keskuksen Braille-salissa la 13.5. klo 16 alkaen. Tämäkin esitys on maksuton ja kaikille avoin. Lauluryhmää luotsaa ihana laulaja ja laulunopettaja Minna Tuuliainen. Luvassa on takuuvarmasti sydäntä keventävää ja mieltä kohottavaa laulantaa.

Näkövammaisteatteri taas on syksystä saakka syventynyt teatterintekemisen perusteisiin ohjaaja Kari Kinnaslammen hauskassa ja hellässä huomassa. Aapelin Meidän herramme muurahaisia -näytelmästä on kovaa vauhtia syntymässä demoesitys. Maksuttomat demot esitetään Iiris-keskuksen liikuntasalissa keskiviikkoina 17.5., 24.5. ja 31.5. klo 18 alkaen. Tarkoitus on ylpeänä näyttää maailmalle, millaisia mahtavia teatterintekijöitä Näkövammaisteatterissa oikein on!

Valokuvaklubilaiset kulkevat lauantaina 18.3. katukuvaaja Kasperi Kropsun jalanjäljissä Hakaniemessä. Kropsusta on mainittu, että hänelle on lyhyessä ajassa kehittynyt omaleimainen, ajattomuuden ja nostalgisen estetiikan kanssa leikittelevä katuvalokuvaustyyli. Kropsu pitää katukuvauskierroksia muun muassa Valokuvataiteen museolle, ja nyt nuoren miehen silmästä pääsevät nauttimaan näkövammaiset harrastajakuvaajat.

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n vuosikokous on 25.3.

Sokeain Kuunnelmapalkinto julkistetaan jälleen huhtikuussa, ja julkistusta seuraa tuttuun tapaan Anne Huttusen ja Satu Linnan pystyyn pistämä kuunnelmafestari. Iiris-keskuksen Outa-tilassa kuunnellaan näkövammaisten toivekuunnelmia 22. ja 23.4.

 Näkövammaisten Kulttuuripalvelu on ensimmäistä kertaa kokeilumielessä ilmoittautunut osallistujaksi kansainväliseen näkövammaisten laulukilpailuun, jonka järjestäjä on Saksan näkövammaisten järjestö. Finaali striimataan 12.5.2023. Jos olet näkövammainen musiikintekijä, tutustu tarkempiin ohjeisiin Kulttuuripalvelun nettisivuilla ja lähde mukaan eurooppalaiseen musiikkiseikkailuun! https://www.kulttuuripalvelu.fi/fi/artikkeli/suomelta-ehdokas-ilcs-laulukilpailuun

Muistathan myös nettisivujen tapahtumakalenterin, jonne tapahtumatiedot päivitetään ensimmäisenä.

Ihanaa kevätaikaa! toivottaa kulttuurituottaja

Sisällön jakaminen: