Jos sinulla on hyviä uutisia teknologiasta, elämästä, kaikesta, kerro meille kajastuslehti@gmail.com

Vähemmän metaania

Kun lehmät märehtivät, syntyy metaania, joka on hiilidioksidin tavoin kasvihuonekaasu. 50 prosenttia maitotilojen ympäristöpäästöistä syntyy metaanista. Helsingin yliopistossa on menossa tutkimus, jossa lehmien tuottamaa metaania pystytään vähentämään jopa 30 prosenttia uuden Bovaer-nimisen rehulisäaineen avulla. Bovaerin sisältämää 3-nitro-oksypropanolia (3-NOP) käytetään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa tutkimusolosuhteissa, joissa metaaninmuodostus pystytään mittaamaan. Helsingin Sanomat.

Vihreä Nobel Suomeen

Ammattikalastaja, dosentti Tero Mustonen on saanut yhdysvaltalaisen Goldman-palkinnon, jota on kutsuttu myös vihreäksi Nobeliksi ja maailman merkittävimmäksi ympäristöpalkinnoksi. Goldman-palkinto on perustettu vuonna 1989 ja se tuli Suomeen ensimmäisen kerran. Palkintosumma on 185 000 euroa.

Tero Mustonen luotsaa Lumimuutoksen Elpyvä maisema -ennallistamisohjelmaa yhdessä vaimonsa Kaisu Mustosen kanssa. Lumimuutos on säätiörahoitteinen ja se on kaikessa hiljaisuudessa tehnyt uraauurtavaa työtä. Sen ohjelman piirissä yli 50 000 hehtaaria soita, vesistöjä, metsiä ja kosteikkoja. Mustosen johdolla elvytetään maailman tärkeimpiä hiilinieluja vuosikymmenten teollisen käytön jälkeen ratkaisevan tärkeiksi monimuotoisuusalueiksi.

Ennallistamisohjelman suurin yksittäinen kohde on Muhoksen Kivisuo, jonka koko on yli 750 hehtaaria, suurin kokonaisuus Koitajoen ennallistamisprosessi. Tarkoitus on ennallistaa muutamassa vuodessa 1 000 hehtaaria soita, uudistaa vaelluskalojen elinympäristöjä ja etsiä ratkaisuja uhanalaisen järvilohen tulevaisuuden turvaamiseksi Ala-Koitajoella. Lähde: MTV Uutiset

Sisällön jakaminen: