Lähetä julkaistavaksi tarkoitettu lyhyt juttusi osoitteella kajastuslehti@gmail.com. Vanhat Lyhyesti-jutut löytyvät Arkistosta.

Kulttuuriteko: Ainoani suomeksi

Pietarissa asuvalta, Kiteellä kesää viettävältä, näkövammaisselt kirjailijalta ja kääntäjältä Päivi Nenoselta ilmestyy  uusi suomennos: Olga Trifonovan (Juri Trifonovin lesken) historiallinen romaani Ainoani. Se kertoo Stalinin vaimosta.

Kirjan kääntäminen suomeksi on  kulttuuriteko ja kirja on mielenkiintoinen. Kajastuksen toimittaja Pasi Päivinen kertoo, että Vaikka hän ei itse  osaa venäjää, hän on kuullut kirjasta venäjäntutkimuksen tuttujensa kautta paljon hyvää eli Päivin käännöstyö on arvokas, joten ei ole ihme, että hän on saanut siihen myös apurahan.

Satakielikuukausi 2023

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkoi Kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2023 ja päättyy Maailman runouden päivän ja Maailman rasismin vastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2023. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta.

Satakielikuukauden verkkosivuilla ja Satakielikuukauden Facebookissa julkaistaan poimintoja teemakuukauden tapahtumista. Ohjelma on monipuolinen kattaus esitelmiä, keskusteluja, satutunteja, näyttelyitä ja työpajoja. Tapahtumat tuovat taiteen ja kulttuurin kautta esiin monikielisyyden rikkautta, tutkivat kielen kautta rakentuvaa identiteettiä ja luovat mahdollisuuksia kohtaamisille yli kielirajojen.

Näyttelyitä, lukuhetkiä ja muita tapahtumia järjestetään eri paikkakunnilla eri puolilla Suomea pääkaupunkiseudulta ja Seinäjoelta Savoon. Lisäksi etäohjelmaan voi osallistua vaikkapa kotona, koulussa tai päiväkodissa seuraamalla tapahtumia suoratoistona tai tallenteilta.

Sisällön jakaminen: