”Omerta 6/12 on ollut poikkeuksellinen, kiinnostava ja hieno projekti”

Aku Louhimiehen ohjaama Omerta 6/12 on elokuvateattereissa. Hänen seuraava elokuvansa Odotus on myös saanut ensi-iltansa. 

Teksti: Pilvi Meriläinen

Pääosan esittäjä Jasper Pääkkönen aseissa vihreä pipo päässään, lumipuku päällä. Naispääosan esittäjä Nanna Blondel pistooli kädessään.

Max Tanner (Jasper Pääkkönen) tositoimissa…                                       … kuten myös Sylvia Madsen (Nanna Blondell)

Omerta 6/12 sai Suomen ensi-iltansa 19. marraskuuta 2021. Elokuvassa Suomen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto keskeytyy tylysti, kun presidentinlinnaan hyökätään ja valtiojohto otetaan panttivangiksi. Suojelupoliisin Max Tanner (Jasper Pääkkönen) määrätään neuvottelijaksi panttivankikriisiin, jonka taustalta löytyy terrori-iskuksi naamioitu suunnitelma Euroopan turvallisuuden horjuttamiseksi. Tannerin on tehtävä rohkeita ja kipeitäkin ratkaisuja selvittääkseen, kuka on iskun takana. Panoksena on ihmishenkien lisäksi koko Eurooppaa uhkaava turvallisuuspoliittinen kaaos.
Elokuva perustuu Ilkka Remeksen menestyskirjaan 6/12 (WSOY 2006).

Maailmalta tuttu genre Suomeen

-Omerta 6/12 on ollut monin tavoin kiinnostava, poikkeuksellinen, haasteellinen ja hieno projekti, uransa ensimmäisen toimintaelokuvan ohjannut Aku Louhimies kertoo.
-Elokuvia tehdään yhteistyössä ja tässä oli iso joukko tekemässä. Olen kiitollinen heille kaikille. Oli antoisaa työskennellä koko monikulttuurisen työryhmän kanssa.

Elokuvan ohjaaja Aku Louhimies synkän näköisenä seisomassa kädet taskussa.Ohjaaja Aku Louhimies kameran takana.

Ohjaaja Aku Louhimies, kaikki jutun kuvat Heikki Leis. 

Kielten moninaisuus loi Louhimiehelle kuitenkin myös haasteita. Kuinka ohjeistaa työryhmää selkeästi vaihtaen lennossa kieliä ruotsiksi, englanniksi, viroksi ja espanjaksi. Kaikki kielet, joita hän edes vähänkin osasi, olivat käytössä.
-Monille meille käsissämme oli myös täysin uusi genre – toimintaelokuva. Työn haasteellisuus vaikeissa olosuhteissa yllätti meidät kaikki; viime talven sankat lumisateet Tallinnassa ja kovat pakkaset Narvassa, myös takaa-ajokohtaukset Helsingin keskustassa teettivät työtä.
Kaikki sujui kuitenkin hyvin.
Louhimies oli juuri saanut valmiiksi vielä ensi-iltaansa odottavan Odotus-elokuvan (Suomi 2021), jossa kompakti ja tiivis työryhmä loi rakkauselokuvaa kesäisessä Turun saaristossa.
-Oli kiinnostavaa luoda maailmalta tuttu toimintagenre Suomeenkin. On kuitenkin tärkeää, että Suomessa tehdään monenlaisia elokuvia. Se on tärkeää elokuvakulttuurimme kannalta, hän korostaa.

Vahvasti ajankohtainen Omerta

-Tämä elokuva, kuten myös Ilkka Remeksen romaani, on ajankohtainen nyt kun poliittinen ja sotilaallinen toimintaympäristömme muuttuu vauhdilla. Ihmisiin pyritään sosiaalisessa mediassa vaikuttamaan monin tavoin: painostaen, vastakkainasettelua lietsoen ja disinformaatiota levittäen, ja maailma näyttäytyy hyvin kärjekkäänä. Sosiaalisen median toiminta uhkaa muun muassa demokratiaa. Tarinan ytimessä on havainto siitä, että yksilö on usein vain pelinappula ja uhrattavissa suurempaa etua tavoiteltaessa.

Presidenttiparia näyttelevät Gaila Järvsalu ja Robert Enckell juhlatamineissa Linnan vastaanotolla.

Presidenttipari (Gaila Järvsalu, Robert Enckell).

”Tarinoitani on aina pidetty liian isoina valkokankaalle, ja on todella hienoa nähdä 6/12 elokuvana. Vieläpä sellaisena, jossa kerronnan mittakaavaa ei ole pienennetty kirjaan verrattuna vaan pikemminkin kasvatettu. Olen iloinen myös siitä, että elokuva hengittää joka tasolla vahvasti tätä päivää, myös geopoliittisten elementtiensä osalta.”
Ilkka Remes

Omerta 6/12 on myyty muun muassa Pohjoismaihin ja useisiin muihin Euroopan maihin. Se on saanut ensi-iltansa myös Virossa.

Odotus – onnellisuuden kaipuuta, rehellisyyttä ja anteeksiantoa

Aku Louhimiehen seuraava elokuva Odotus saa ensi-iltansa ensi vuoden alkupuolella. Hän on käsikirjoittanut sen pääroolissa näyttelevän Inka Kallénin kanssa. Se on saanut innoituksensa Juhani Ahon romaaneista. Elokuva kuvattiin viime kesänä.
Odotus on elokuva onnellisuuden kaipuusta, rehellisyydestä ja anteeksiannosta. Päähenkilö Elli (Inka Kallén) elää puolisonsa kanssa saaristossa. Ellin rauhallinen arki sekoittuu, kun pariskunnan nuoruudenystävä saapuu vierailulle. Sisäinen pakko ajaa Ellin kyseenalaistamaan elämänsä valintoja ja etsimään rakkautta olla itselleen rehellinen. Seksuaalisuus on Ellille vapauttava henkinen voima valintojen äärellä.
Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Andrei Alén, Aku Hirviniemi ja Adeliina Arajuuri. Elokuvassa kuullaan Esa-Pekka Salosen musiikkia.

Maailmanensi-ilta Tallinnan elokuvajuhlilla

Odotus sai maailmanensi-iltansa Tallinnan kansainvälisillä elokuvajuhlilla (Tallinn Black Nights Film Festival) 26.11.2021. Esa-Pekka Salonen palkittiin festivaalilla parhaan alkuperäiskappaleen palkinnolla. Festivaalin tuomaristo kuvaili kappaletta samanaikaisesti sekä emotionaalisesti raa´aksi että henkisesti vapauttavaksi, joka heijastaa täydellisesti elokuvan päähenkilöiden sisäisiä intohimoja, rakkautta ja epävarmuutta.
Odotus on ensimmäinen kotimainen hiilinegatiivinen elokuvatuotanto. Tuotannon hiilijalanjäljen laskemisessa ja kompensoimisessa yhteistyökumppanina toimi suomalainen voittoa tavoittelematon säätiö Compensate. Tallinnan elokuvajuhlien tämän vuoden keskeinen teema oli kestävä kehitys elokuva-alalla.
Elokuvan levitysoikeudet on myyty muun muassa Saksaan, Japaniin ja Etelä-Koreaan.

Sisällön jakaminen: