HASSISEN KONE 40 VUODEN JÄLKEEN
Pala suomalaista populaarimusiikin historiaa
Mika Kaurismäen ohjaama dokumenttielokuva Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin kertoo bändistä ja biiseistä, jotka eivät unohdu. Ratinan stadionilla pidetystä konsertista valmistuu myös kooste.
Teksti: Pilvi Meriläinen, kuvat: Kari Ahtinen
Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin (Suomi 2023) on dokumenttielokuva yhtyeestä, joka muistetaan lyhyestä iästä huolimatta edelleen yhtenä ikonisimmista suomirockin bändeistä kautta aikojen. Elokuva kertoo yhtyeen 40-vuotisjuhlakonsertista ja siihen valmistautumisesta, myös yhtyeen historiasta ja sen jäsenten kasvusta nuorisojulkkiksista aikuisiksi. Elokuva on pala suomalaista populaarimusiikin historiaa, jossa yksi ympyrä sulkeutuu.
Joensuulainen yhtye Hassisen Kone nousi hetkessä maanlaajuiseen tietoisuuteen voitettuaan rockin SM-kilpailun Uuden aallon sarjan Oulussa 1980. Yhtye lopetti toimintansa ollessaan uransa huipulla elokuussa 1982. Sen kappaleet kuitenkin jäivät elämään. Sen alkuperäisjäsenet Ismo Alanko, Harri ja Jussi Kinnunen sekä Reijo Heiskanen päättivät järjestää 40-vuotisjuhlakonsertin, joka oli Ratinan stadionilla Tampereella 30.7.2022.
Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin-elokuva kertoo myös musiikin ja musiikkibisneksen muutoksista. Maailma ei ole monessa suhteessa tänään enää sama kuin se oli 40 vuotta sitten.
Elokuvan ensiesitys oli Tampereen elokuvajuhlilla, ja se voitti yleisöpalkinnon.
”Minäkin elän tätä historiaa uudelleen”
-Alun perin suunnittelimme Hassisen Koneen kanssa että taltioisimme Ratinan konsertin, koska se olisi historiallinen tapahtuma. Konsertin piti olla alunperin 2020 ja 2021, mutta ne piti peruuttaa koronapandemian vuoksi. Kun keikka vihdoin 2022 varmistui, teimme päätöksen että se taltioidaan. Se tapahtui aika viime hetkillä, ex tempore, vain reilu kuukausi ennen konserttia. Kun rahoittajia tuli mukaan, päätimmekin tehdä siitä dokumenttielokuvan eikä pelkän taltioinnin, Mika Kaurismäki kertoo.
Hassisen Kone kolahti myös Mika Kaurismäkeen 40 vuotta sitten.
-Tein veljeni Akin kanssa elokuvan Saimaa-ilmiö (Suomi 1981), jossa Hassisen Kone on Juice Leskinen Slamin ja Eppu Normaalin kanssa legendaarisella Saimaan-risteilyllä. Muistan hyvin kun Juice sanoi minulle, että hän lähtee bändien kanssa kiertämään Saimaata, ja yksi bändi on vielä hakusessa. Hän mainitsi Hassisen Koneen. Olin kuullut, että Hassisen Kone oli voittanut rockin SM-mestaruuden, mutta ensimmäisen kerran näin yhtyeen keikan vasta vähän myöhemmin Bottalla, ja se todella teki minuun vaikutuksen. Tämän elokuvan kautta minäkin elän tätä historiaa uudelleen.
Kaurismäkeä on yllättänyt se, kuinka hyvin ihmiset muistavat Hassisen Koneen. Se yhdistää ihmisiä, ja uusiakin faneja on tullut.
Musiikkikulttuurin nopea muutos
Elävän musiikin tekeminen ja esittäminen on muuttunut totaalisesti viime vuosina. Myös se innoitti Mika Kaurismäkeä elokuvan tekoon.
-Aikoinaan esimerkiksi Hassisen Koneen aloittaessa musiikilla oli merkittävä vaikutus kokonaisiin sukupolviin. Suuri osa nuorista kuunteli rokkia ja se yhdisti ihmisiä; musiikki oli kaikki. Nyt musiikki on segmentoitunut, sitä tuotetaan eri ryhmille, alakulttuureille ja se tuotetaan usein tietokoneilla, aitoa kitarasooloa kuulee enää aniharvoin. Tanssipaikat, joissa varsinkin maaseudulla kohdattiin ja kuunneltiin bändejä ovat kuolemassa sukupuuttoon. Rockista on tullut lähes marginaalimusiikkia ja nuorten nykyisin kuuntelema musiikki on jakautunut eri tyyleihin, mitään yhtä koko nuorison läpikäyvää ja yhdistävää musiikkia ei enää ole. Nykyään ei juurikaan tuoteta albumeja, vaan yksittäisiä hittejä, musiikillisia kokonaisuuksia enää harvoin sävelletään.
Musiikkikulttuurissa ja -bisneksessä on siis tapahtunut huikea ero, ja tämä, varsinkin muutaman viime vuoden aikana tapahtunut nopea muutos sai Mika Kaurismäen kiinnostumaan tämän dokumentin tekemisestä. Hassisen Kone hajosi 40 vuotta sitten ja päätti nyt kerätä rivinsä yhteen vielä yhtä juhlakonserttia varten.
-Ajattelin, että tässä oli oiva tilaisuus päästä muistelemaan entisiä analoogisia aikoja ja todistamaan musiikissa ja kulttuurissa tapahtunutta suurta muutosta. Isoja rokkistaroja ja -bändejä ei enää synny, nykyään nuoret muusikot pyrkivät olemaan tähtiä somessa. Säveltää tai soittaakaan ei enää välttämättä tarvitse osata, ja tietokone hoitaa sen puolen ja sanoituksillakaan ei juuri ole merkitystä. Musiikki on monille kertakäyttökamaa.
Aina perusteellista työtä
Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin kuvattiin Mika Kaurismäen mukaan nopealla tahdilla. Ratinan konsertti oli kuvausten haastavin osuus.
-Teimme yhteistyötä Akun tehtaan kanssa. Se vaati niin suurta satsausta että ilman heitä emme olisi pystyneet sitä kuvaamaan.
Hassisen Koneen faneja pyydettiin mukaan elokuvaan.
-Saimme heiltä tarinoita, kuvia ja videopätkiä. Se oli hienoa. Hienoa on myös se, kun fanit ovat elokuvassa esillä. Se toi hyvän ja ainutlaatuisen lisän.
Arkistomateriaalia saatiin arkistoista ja muusikoilta. Kaurismäen mukaan ne ovat olennainen osa elokuvaa, alusta asti sen yksi tärkeä kulmakivi.
-Elokuvan leikkaaja Antti Kuivalainen oli Hassisen Koneen fani jo ennestään ja hän oli myös tehnyt yhteistyötä Ismon kanssa. Meillä synkkasi hyvin ja oli ilo leikata hänen kanssaan. Leikkausvaihe oli tuotannon suurin vaihe, se kesti syyskuusta 2022 helmikuun alkuun 2023. Pieniä taukoja oli ja lisää materiaaliakin kuvattiin. Kirjoitimme elokuvaa leikkausvaiheessa, varsinaista käsikirjoitusta ei ollut. Eikä dokumenttielokuvassa voi ollakaan, koska se kirjoitetaan vasta leikkausvaiheessa. Luodaan lopullinen versio, päinvastoin kuin fiktioelokuvassa. Haastattelut olin kyllä kirjoittanut etukäteen.
Kun Mika Kaurismäki alkaa tehdä dokumenttia, hän valmistautuu siihen aina perusteellisesti. Ei koskaan tee ”kylmiltään.”
-Olen tehnyt paljon musiikkidokumentteja. Niihin on johdattanut kiinnostukseni. Suhtaudun niissä oleviin ihmisiin arvostaen ja kunnioittaen. Molemminpuolinen luottamus on tärkeää.
Ympyrä sulkeutuu
Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin-elokuvan teko sujui hyvin. Kaikilla oli hyvä fiilis.
-Halusimme tehdä hyvän mielen elokuvan, emme kaivella skandaaleja.
-Hassisen Kone on siinä mielessä erittäin poikkeuksellinen bändi, että sen kappaleet jäivät elämään ja se muistetaan lyhyestä iästä huolimatta edellen yhtenä ikonisimmista suomirockin bändeistä kautta aikojen. Sen musiikki yhdistää yhä, mikä tulee elokuvassakin esille.
-Maailma on muuttunut monessa mielessä, ja elokuva tarjoaa hyvän tilaisuuden käydä läpi pala hyvin merkittävää suomalaista populaarimusiikin historiaa ja tallentaa yhden ympyrän sulkeutuminen.
Ratinan konsertista valmistuu 70-minuuttinen kooste, jota esitetään dokumentin yhteydessä.
Sisällön jakaminen: