Tuttua Komisario Koskista mutta myös uutta ja syvempää

Koskinen-elokuva nyt elokuvateattereissa, Tampereen Komediateatterin Kesäteatterissa Komisario Koskinen ja pahanpuhujat

Teksti: Pilvi Meriläinen

Koskisen elokuvan julisteessa Koskinen itse poliisinsinisessä maisemassa.

Koskisen elokuvajuliste. Kuvat suurenevat klikkaamalla. Kaikki kuvat: Eveliina Laitanen.

Koskinen-rikossarjan toinen tuotantokausi alkaa Ruudussa kesäkuussa. Toinen kausi saa näyttävän startin, sillä sarjaa voi katsoa elokuvateattereissa jo nyt. Teatterissa esitetään uuden kauden kahdesta ensimmäisestä jaksosta koostettu elokuva Koskinen (Suomi 2022), joka perustuu Seppo Jokisen kirjaan Vilpittömässä mielessä (Karisto 2003). Elokuvan ensi-ilta oli 11. toukokuuta.
Kesälomien keskellä Tammerkoskesta nostetaan hukkuneen miehen ruumis jonka ranteissa on sitomisjälkiä. Lisäjännitettä Koskisen (Eero Aho) tiimin tutkintaan tuovat kyseenalaisen musiikkimanagerin yliajo ja mystinen Carl Friedrich. Kun Näsijärvestä löytyy uusi ruumis, uhrien välinen yhteys alkaa selvitä. Tapauksia pohtiessaan Koskinen lähtee purjehtimaan poikansa Antin (Samuel Kujala) kanssa, ja samalla hän saattaa tahtomattaan Antin suureen vaaraan.

Koskinen tositoimissa ase kädessään.

Koskinen tositoimissa. Koskista näyttelee Eero Aho.

Elokuvan on käsikirjoittanut Riku Suokas ja Heikki Syrjä, ohjannut Lauri Nurkse.
-Elokuvateatterissa nähtävä versio on Koskisen toisen kauden kahden ensimmäisen jakson yhdistelmä. Kyseessä ei siis ole varsinainen elokuva vaan tv-sarjan kahden jakson yhdistelmä. Idea lähti kansainväliseltä jakelijalta, joka toivoi että leikkaisimme kahden jakson kokonaisuuksista myös 90 minuutin version, jota on helpompi jaella kuin kahta 45 minuutin jaksoa. Nelonen innostui ajatuksesta että voisimme näyttää 2. kauden startin ennakkoon elokuvateattereissa, Lauri Nurkse kertoo.
-Käsikirjoitus- ja kuvausvaiheessa emme tienneet että 2. kauden alku tullaan näkemään myös valkokankaalla, joten prosessi oli hyvin samankaltainen kuin edellisen kauden jaksoja tehdessä. Jos olisimme lähteneet tekemään teosta valkokankaalle, olisimme varmaan ottaneet jotain asioita eri tavoin huomioon kerronnassa. Mutta ylipäätään oli ihana palata Koskisen maailmaan toisen kauden kanssa. Hahmot olivat kaikille tuttuja, joten pääsimme syventämään niitä ja tuomaan uusia kerroksia. Lisäksi Seppo Jokisen kirjat tarjosivat herkullisia mielenmaisemia sekä rikollisten että heitä koskevien hahmojen maailmasta. Erityisesti jäi mieleen ahdistavien hukutuskohtausten tekeminen – näyttelijät joutuivat laittamaan itsensä koville.
Leikkausprosessissa otettiin huomioon tiettyjä asioita valkokangasversion suhteen. Tv-versiossa ajatellaan, että jaksojen välissä on katsojalla tauko, mutta elokuvassa tarina katsotaan putkeen. Tämä tarkoitti jaksojen ”saumakohdan” viilaamista. Myös tiettyjä lähikuvia muutettiin laajemmiksi kuviksi, koska valkokankaalla ne tuntuivat liian intensiivisiltä. Valkokangasversio myös alkaa hieman eri tavoin kuin tv-versio; Nurkse halusi aloittaa valkokankaalla päähenkilön kasvoilla, mutta tv-versio alkaa suoraan rikoksesta.

Koskisen poikaa Anttia näyttelee Samuel Kujala.

Koskisen poikaa Anttia näyttelee Samuel Kujala, taustalla Antti Tuomas Heikkinen haulikoineen.

Tärkeä viesti puhumisen tärkeydestä ja armollisuudesta

Tarina jatkuu noin puoli vuotta 1. kauden tapahtumien jälkeen. Koskinen kärsii turvattomuuden ja riittämättömyyden tunteesta. Valkokankaalla nähdään Koskinen joka on hyvin ankara itseään kohtaan. Hän soimaa itseään tapahtumista, yrittää käsitellä niitä ja luoda uutta kontaktia läheisiinsä.
Koskinen on tarkoitettu ennen kaikkea nautinnolliseksi viihteeksi, jossa pääsee uppoutumaan johonkin tuttuun, mutta silti vieraaseen maailmaan. Minä luen tarinasta kuitenkin tärkeän viestin puhumisen tärkeydestä ja armollisuudesta. On hyvä jakaa ajatuksia ja tuntemuksia turvalliseksi kokemassa ilmapiirissä, koska puhuminen auttaa. Olen opetellut Koskisen tavoin armollisuutta itselleni, Nurkse sanoo.
-Seppo Jokisen kirjojen suosio on näkynyt myös sarjan suosiossa. Mutta mielestäni se ei ole koko totuus, koska Koskista on myyty myös ulkomaille jossa se on löytänyt yleisönsä. Uskon että Eero Ahon vahva roolisuoritus on iso osa sarjan viehätystä. Toivon että Tampere näyttäytyy katsojille kiinnostavana ja uudenlaisena. Lisäksi toivon, että tekijöiden halu katsoa hahmoja ”heidän tasoltaan” kiinnostaa katsojia. Ei ole hyviä ja pahoja ihmisiä – on ihmiskohtaloita, jotka tekevät kyseenalaisia ratkaisuja vaikeissa tilanteissa. Sakari Koskinen on halukas ymmärtämään mitä on tapahtunut ja miksi.
-Koskisen maailmasta olisi vielä paljon ammennettavaa, joten toivon että pääsemme tekemään vielä monta kautta Koskista.

Vetovoimaista arkirealismia ja tavallisuutta

-Elokuva on tietynlainen huipentuma. On hienoa että kun tulee jotain uutta, henkilöt heräävät eloon uuden muodossa. Jokaisessa formaatissa – sarjassa, elokuvassa ja Tampereen Komediateatterin Kesäteatterin näytelmässä, Seppo Jokinen toteaa.
-Elokuva on tuttua Komisario Koskista. Se on Tampere-keskeinen kuten kirjatkin. Eero Aho on löytänyt hyvin Koskiseni, hänen tunne- ja ajatusmaailmansa, ja tuo sen onnistuneesti esiin. Koskinen tuntee velvollisuudekseen selvittää rikoksen, hän on uhrin omaisille velvollinen tuomaan rikoksen tekijän oikeuden eteen. Työ täyttää usein hänen elämänsä, josta perhe kärsii.
-Koskinen-sarjan ensimmäinen kausi on edennyt muun muassa ihmissuhteiden osalta juuri niin kuin olen sen kirjoissani kuvannut.
Sarja on ollut huippusuosittu. Seppo Jokinen arvelee sen perustuvan muun muassa kirjojensa suosioon. Niissä ja sarjassa ja elokuvassa on arkirealismia, esimerkiksi pohdintaa mitä työ tekee poliiseille ja heidän perhe-elämälleen. Henkilöihin voi samastua. Ammatti- ja taparikollisia ei ole, he ovat tamperelaisia ”mattimeikäläisiä”, jotka tekevät rikoksen jonkin ulkoisen syyn takia. Myös Komisario Koskinen on kuin kuka tahansa meistä. Hänelläkin on surut, murheet ja ilot. Samalla voi kurkistaa rikosten kiehtovaan maailmaan.
-Sarja on myyty useisiin maihin, muun muassa Australiaan, joka on minulle erityisen mieluista, sillä asuin siellä nuorena.

Tampereen Komediateatterissa Komisario Koskinen ja pahanpuhujat

Tampereen Komediateatterin Kesäteatterissa saa 9. kesäkuuta ensi-iltansa Seppo Jokisen ja Panu Raipian kirjoittama uusi Koskinen-tarina Komisario Koskinen ja pahanpuhujat.
-Se käynnistyy kun kesäaamuna Tammelantorin mustamakkarakioskista löytyy ruumis. Siitä alkaa tutkinta, ja päädytään myös toiseen kaupunkiin. Muitakin tapauksia ilmenee, valottaa Panu Raipia, joka myös ohjaa näytelmän.
Komisario Koskisena nähdään Tommi Raitolehto, Ulla Lundelinina Kaisa Hela, Risto Pekkinä Jari Ahola ja Veli-Pekka Simona Tuukka Huttunen.
-Minäkin olen kova Koskinen-fani ja lukenut kaikki kirjat. Ehdotin Seppo Jokiselle että hän kirjoittaisi uuden Koskinen-tarinan, joka muokattaisiin Tampereen Komediateatterin kesäteatteriin, johon se sopisi. Sille olisi todella tilausta, Raipia jatkaa.
-Innostuin siitä heti. Ainoa ehto oli, että tarina olisi aivan uusi, mutta siinä olisi Komisario Koskinen tuttuine työkavereineen. Myös tamperelaisuus oli tärkeää. Tarina alkoi pyöriä mielessäni. Kirjoitin sen proosamuotoon ja Panu Raipia dramatisoi sen näytelmäksi. Opin paljon näytelmän kirjoittamisesta, Seppo Jokinen kertoo.
-Koko prosessi on ollut hyvin antoisa ja mieleenpainuva, Raipia ja Jokinen summaavat.
Komisario Koskinen ja pahanpuhujat sopii Seppo Jokisen mukaan kaikille. Panu Raipia uskoo, etteivät katsojat pety, vaan se on juuri odotusten mukainen, ja enemmänkin.
-Tapahtuu rikos, toinenkin. On kostoa, ahneutta, rakkautta ja mustasukkaisuutta. Tarinaketju on melkoinen, ja mihin se lopulta johtaa. Näyttelijät ja koko työryhmä on upea. Näytelmää on ollut ilo alkaa harjoittelemaan.
Seppo Jokinen on kirjoittanut 27 Koskinen-kirjaa. Ensi vuoden huhtikuussa ilmestyy 28. Sen jälkeen hän aikoo kirjoittaa vielä kaksi.

Sisällön jakaminen: