Näyttelyt ym

Näillä sivuilla julkaistaan avoimia juttuja näyttelyistä, elokuvista ja tapahtumista.

Sun aikas koittaa

Teksti: Anneli Iltanen

Kuvataiteilija Anikó Kuikan lyhytfilmi Sun aikas koittaa saa vihdoin ensiesityksensä marraskuun viides päivä elokuvateatteri Dianassa Turussa. Se on osa videofestivaali VAFT:ia Näillä näkymin Lontoossa teos tulee esille 11.2.2021 ja on esillä maaliskuun loppupuolelle. Esityspaikka on galleria Fiumano Clasissa ja siihen yhdistyy myös installaatio. Installaatio koostuu lyhytfilmissä olevasta puistonpenkistä, lasisista käävistä, kuusen oksista ja tuoksuista ollen monisensorinen. Se on ikään kuin portaali lyhytfilmiin. Koronapandemiasta johtuen julkistus on myöhässä puoli vuotta.

Pääosan esittäjä Anneli Iltanen kuvattuna auringonlaskuavasten. Annelilla on paksu karvakauluksin huppu päässään.

Anikó on 34 vuotias kuvataiteilija, joka on suorittanut opintonsa Kuvataideakatemiassa. Viisi vuotta hän on asunut Lontoossa, jolloin hän opiskeli Royal Academy Of Artsissa. Tämän jälkeen hän asui pari vuotta Los Angelesissa ja puolitoista vuotta sitten hän palasi Suomeen. Tällä hetkellä hän asuu Helsingissä ja työhuone on idyllisessä Suomenlinnassa. Työhuone on osa HIAP International Artist Programmen taiteilijaresidenssiä. Jalka kuitenkin vipattaa ulkomaille, kunhan koronatilanne hellittää. Anikó puurtaa jo uuden taideteoksen parissa. Aihe on mielenkiintoinen. Se käsittelee ihmisen ja eläinten suhdetta. Uuden teoksen nimi on Eläin, Animal, Djur.

Kysyin Anikólta, miten sun aikas koittaa sai alkunsa. Taiteilija kertoo, että kaikki lähti kotitalokierrokselta, jossa hyllyille oli sijoiteltu kääpiä koristeiksi. Käävät saivat hänet ajattelemaan kasvaimia. Syntyi tarina kuvataiteilijasta, joka saa aivokasvaimen, jonka seurauksena hän menettää näkönsä. Kuvataiteilijoiden yleinen pelko on näkökyvyn menettäminen ja teos käsittelee tätä pelkoa. Toinen tärkeä teema on kuoleman pelko. Taiteilija kertoi haastattelussa, että teos tuo hänelle rauhaa ja että tämän prosessin aikana hänelle on tullut varmuus siitä, että vaikka näkökyky menisi, niin hän jatkaisi taiteilijuuttaan.

Kuvassa on naamiopipoon pukeutunut musta hahmo, taustalla on auringonnousu.

Lyhytfilmi kuvaa yhtä taiteilijan päivää vastoinkäymisineen. Se kuvaa taiteilijan turhautumista sokeuteensa ja yksinäisyyteensä. Filmi jättää avoimeksi loppuratkaisun, mihin suuntaan taiteilijan elämä jatkuu.

Lyhytfilmi kuvattiin tämän vuoden helmikuussa Suomenlinnassa. Sokeutunutta taiteilijaa esittää Anneli Iltanen. Filmissä on englannin kielinen kuvailutulkkaus ja myöhemmin siihen saadaan myös suomen kielinen versio.

Kuvauksiin käytettiin yksi viikonloppu. Kokemus oli äärimmäisen mielenkiintoinen. Helmikuinen Suomenlinna oli ulkokuvauksia ajatellen hyytävän kylmä, mutta kuumalla kahvilla saatiin kuvausporukka sulateltua. Järjestökuvioissa oma aikani menee nykyään suurimmaksi osaksi, joten oli virkistävää vaihtelua olla mukana prosessissa, jossa oli innostuneita ja äärimmäisen osaavia nuoria taiteilijoita. Omasta sokeutumisesta on kulunut jo vuosikymmeniä, mutta oli yllättävän helppoa sukeltaa sopeutumisprosessin aikaisiin tunteisiin. Vastaavanlaista epätoivoa en onneksi itse ole joutunut kokemaan, mutta toisen nahkoihin uiminen onkin näyttelemisen perusteita.

Nainen kirjoittaa vanhalla kirjoituskoneella, vain kädet näkyvät.

Katso esittelyvideo

SOKEA PISTE

Valokuvaklubin näyttelyesittelyssä on kuvia näyttelyn töistä, mm. tiikereitä ja taistelevia hahmoja.

Valokuvaklubi: Sokea piste, valokuvanäyttely
2. – 29.11.2020, Herttoniemen kirjasto
Linnanrakentajantie 2, 00880 Helsinki
avoinna ma – pe 10– 20, la 10–16, sekä kirjaston itsepalveluaikoina

Näkövammaisten Valokuvaklubi on toiminut vuodesta 2018 Näkövammaisten
Kulttuuripalvelu ry:n järjestämänä. Valokuvaklubin jäsenet ovat
Juha Jahkola, Sari Kekkonen, Tero Kokko, Jussi Mankki, Petri Mäkelä ja Ismo Tilanto.
Valokuvaklubin ohjaajana toimii valokuvataiteilija Christina Holmlund.
Valokuvaklubilaisia yhdistää kunnianhimoinen kiinnostus valokuvaukseen itseilmaisun
välineenä sekä näkövammaisuus. He katsovat maailmaa toisin silmin. Moniaistinen
näkeminen avaa uudenlaisia näkökulmia, värejä ja muotoja.
Voivatko luonto ja arkiset ympäristömme edelleen sisältää ennennäkemättömiä asioita?
Seitsikko lähestyy kuvauskohteitaan avoimen uteliaasti, kiertäen vähentyneen
näköaistin asettamat rajoitukset kukin omalla selviytymiskeinollaan.
Tuloksena on näyttely Sokea piste, joka esittelee ympäröivästä todellisuudestamme
asioita, jotka jäisivät useimmilta näkemättä.
Valokuvaklubin näyttely Sokea piste on esillä 2. – 29.11.2020
Herttoniemen kirjaston näyttelytilassa ja kirjastosalissa

Instagram: Valokuvaklubi
Facebook: Valokuvaklubi