Hirttämättömien julisteessa näyttelijät Andrei Alén, Aku HIrviniemi ja Ona Huczkowski sekä suomenhevonen.
Hirttämättömien juliste.

HIRTTÄMÄTTÖMÄT

Uudella tavalla, alkuperäisen innoittamana

Teksti: Pilvi Meriläinen

Tänään keskiviikkona saa ensi-iltansa kotimainen lännenelokuva Hirttämättömät (2023). Se on uudelleenfilmatisointi samannimisestä Vesa-Matti Loirin ja Spede Pasasen ohjaamasta elokuvasta vuodelta 1971.

Tulevaisuuden Suomi on muuttunut pähkähulluksi. Viola, tylsistynyt nuori (Ona Huczkowski) saa mestarillisen idean. Hän päättää huijata surullisenkuuluisaa Yksinäistä Ratsastajaa (Aku Hirviniemi) ja hänen apuriaan Tontoa (Andrei Alén). Viola tekaisee itsestään etsintäkuulutuksen ja ottaa Speedy Gonzales-nimisen maantierosvon identiteetin. Viola/Gonzales antautuu omituiselle rosvokaksikolle, joka nyt uskoo saavansa hänestä hyvän palkkion. Heidän kuljettaessaan Gonzalesia hirteen he eksyvät aavikolle. Päivän matka muuttuu seikkailuksi, joka koettelee kolmikon fyysistä kestävyyttä ja henkistä kypsyyttä.

Ona Huczkowski eli Speedy Gonzales päässään musta leveälierinen hattu, yllään kulunut nahkatakki, ruskea pusero, sininen paita, valkoinen aluspaita ja kaulasssa punavalkoinen liina.
Ona Huczkowski eli Speedy Gonzales näyttelee miestä. Kuva Laura Malmivaara.

   Elokuva on näyttelijänä tunnetun Andrei Alénin esikoisohjaus. Hän myös näyttelee yhtä päärooleista, Tontoa. Hän valmisteli elokuvaa 20 vuoden ajan.

   -Tie tähän elokuvaan on ollut pitkä. Se alkoi rakkaudesta alkuperäistä elokuvaa kohtaan. Näin sen nuorena, katsoimme sitä paljon veljeni kanssa ja katsoin paljon myös teininä. Kun 2000-luvun alussa etenkin muualla maailmassa alettiin paljon uudelleenfilmatisoida elokuvia, sanoin ystävilleni että Hirttämättömille pitäisi tehdä niin. Se alkoi kehittyä ajatuksen tasolla ja sitten yhä konkreettisemmin, Alén kertoo.

   -Tapasin viime viikolla ystäväni, jonka kanssa olin ollut Ylioppilasteatterissa 2000-luvun alussa ja jota en ollut nähnyt 15 vuoteen. Hän sanoi minulle että ”hyvä että olet tehnyt Hirttämättömät, koska puhuit siitä Ylioppilasteatterissa meille jo 2003.”

Andrei Alén, Aku HIrviniemi ja Ona Huczkowski hevosen kanssa valtavan hiekkavuoren edessä. Onalla ja Akulla on hattu, Andreilla ei, kaikilla on aidon lännenmiehen vaatteet.
Näyttelijä-ohjaaja Andrei Alén ja näytelijät Aku HIrviniemi ja Ona Huczkowski Villissä lännessä! Kuva Mona Salminen.

Uudessa alku ja loppu ja tuttuja asioita

Ensimmäinen käsikirjoitusversio valmistui 2012-2013 ja siitä lähtien Andrei Alén yritti saada siitä elokuvaa.

   -Helppoa se ei ollut, eikä se ole koskaan helppoa, mutta vihdoin pari vuotta sitten elokuvan kuvaukset käynnistyivät, ja nyt on ensi-ilta. Se oli upeaa, ja on vaatinut paljon töitä monella tavalla. Olen osallistunut paljon kaikkeen. Kun tekee ensimmäistä kertaa, uskon, että se vaatiikin sitä kaikkea.

   Alénin mukaan muutkin ovat suunnitelleet Hirttämättömien uudelleenfilmatisointia, mutta hän ei osaa ota kantaa siihen, miksi niistä ei ole tullut elokuvia.

   -Alkuperäisessä elokuvassa minua kiehtoivat hahmot ja tarina. Ne ovat niin vilpittömiä, viattomia ja mukaansatempaavia. Elokuva oli nerokas idea. Tämä on sen innoittama.

   Alén loi elokuvaan alun ja lopun. Ensisijainen haaste oli ymmärtää ne, koska alkuperäisessä elokuvassa niitä ei oikeastaan ole, mikä on hänestä nerokasta. Hän toi elokuvaa perinteisempään suuntaan, jossa on alku, keskikohta ja loppu. Toi siihen myös asioita, jotka ovat hänelle ja monille muillekin tuttuja, esimerkiksi lukihäiriö.

Jälleen upeassa hiekkakuopassa

Andrei Alén oli tutustunut ainakin kolmeenkymmeneen hiekkakuoppaan etsiessään sopivaa ja lopulta sopiva hiekkakuoppa löytyi Hikiältä, Hyvinkään läheltä, jossa elokuva kuvattiin.

   -Se oli mahtava ja toimiva, ainutlaatuinen paikka. Visuaalisesti toismaailmallinen, joka vei ihan muualle mihin on totuttu, kuten alkuperäisessäkin elokuvassa (alkuperäinen kuvattiin Lohja-Ruduksen hiekkakuopilla Sondbyssä Porvoon maalaiskunnassa). Alkuperäisen elokuvan perinne jatkuu ansiokkaasti myös niin. Sitä olisi ollut keinotekoisesti vaikea luoda eikä se olisi näyttänyt aidolta.

   Kuvaukset ovat jääneet hänen mieleensä.

   -Viihdyin todella hyvin hiekkakuopilla, upeiden ja osaavien näyttelijöiden ja työryhmän kanssa, tuen ja luottamuksen ilmapiirissä. Se oli mitä miellyttävin kokemus työskennellä sellaisessa ympäristössä. Olen siitä kaikesta hyvin kiitollinen.

   Elokuvassa nähdään myös muun muassa Kari Hietalahti, Hannele Lauri ja Janne Kataja.   Näyttelijät olivat Alénille ennestään tuttuja, hän on näytellyt heidän kanssaan. Hän oli keskustellut pitkään elokuvasta Yksinäistä Ratsastajaa näyttelevän Aku Hirviniemen kanssa. Ona Huczkowskia hän ei tuntenut, mutta tavatessaan Onan hänet oli helppo valita Speedy Gonzalesin rooliin. Alén vakuuttui että hän todella on Gonzales.

   – Ona toi elokuvaan uudenlaista ulottuvuutta ja uskottavuutta, teki siitä perustellumman. Jo ensimmäisessä käsikirjoitusversiossa Speedy Gonzales oli nainen. Halusin tehdä sen niin, ja niin etteivät Yksinäinen Ratsastaja ja Tonto tajua että hän on nainen. Tehdä ”shakespearelaisella” kerrontatavalla eli vaihtaa sukupuolirooleja. Se sopi elokuvaan hyvin.

   Alénin mukaan näyttelijät myös tarvittaessa improvisoivat, ehdottivat miten he voisivat tehdä, saivat ”taiteellista vapautta.” Työskentelytapa oli kollektiivinen ja tuloksellinen. Alén kehuu myös Aku Hirviniemen roolityötä Yksinäisenä ratsastajana, ja muitakin näyttelijöitä rooleissaan.

   Kaikki olivat innoissaan elokuvasta. Se tarjosi heille ainutlaatuisen kokemuksen. Tällaista elokuvaa tehdään Suomessa harvoin.

   Andrei Alén myös näyttelee elokuvassa. Hän mieltää itsensä ensisijaisesti siinä näytteleväksi, ei niinkään ohjaajaksi. Hän halusi antaa oman panoksensa kameran edessäkin, kannatella elokuvan tarinaa.

Hyvän mielen elokuva, myös ajatuksia antava

Andrei Alén ei ole tuntenut paineita alkuperäisestä elokuvasta. Hän ei ole tarkoituksella katsonut sitä moneen vuoteen, altistunut sille. Sitäpaitsi vanhaan ei voi koskaan liikaa tuijottaa, mikäli haluaa luoda onnistuneesti uutta.

   -Tavoitteenamme on ollut hyvän mielen elokuva, saada katsojat nauramaan ja viihtymään sen parissa. Kutsuvierasensi-illassa oli kaksi näytöstä ja tuntui että niin jo tapahtuikin, ja palaute on ollut hyvää.

   -Toivon, että elokuva saa ajattelemaan vaikkapa sen maailmaa ja hahmoja. Ja että elokuva saa aikaan myös kollektiivisen, mieliin painuneen katsomiskokemuksen, joka on mielestäni parasta.

   Alén paljastaa, että katsojat näkevät hyvin hauskan, viihdyttävän, persoonallisen ja poikkeuksellisen elokuvan.

Yksi pääosan esittäjistä, Aku Hirviniemi ohjastaa vankkureiden eteen valjastettua hevosta. Akulla on leveälierinen hattu, musta hapsuasu ja revolveri vyöllä ja vielä silmikko.
Kohti uusia seikkailuja! Ohjaksissa Aku Hirviniemi. Kuva Mona Salminen.
Sisällön jakaminen: