Postia pappi Jaakobille vielä kerran

Helsingin Sanomien lukijat ovat valinneet Klaus Härön ohjaaman elokuvan Postia pappi Jakobille 2000-luvun koskettavimmaksi elokuvaksi.

Kajastus julkaisee uudestaan jutun Palkintosateen jälkeen vuodelta 2010. Siinä ohjaaja Klaus Härö kertoo Postia pappi Jaakobille -elokuvasta ja muista mielenkiintoisista asioista.  Toivon talo -elokuva, josta jutussa puhutaan, ei koskaan toteutunut. Elokuvaa varjosti alunperinkin suuri jos-sana. Samalla lailla on käynyt monille muillekin lupaaville elokuvahankkeille, Suomessa on vaikea saada rahoitusta, vaikka olisi kuinka tunnettu ja tunnustettu ohjaaja.

Juttu Palkintosateen jälkeen on pdf, joka aukeaa alla olevasta linkistä.

Palkintosateen jälkeen

—————————————————-

Raisa Kuusela runokirja sylissään, toisessa kainalossa keltainen kukkapuska.

Rosanna Kela eli Raisa Kuusela runokirja Uuden vuoden viimeinen päivä sylissään.

Raisa Kuusela toteutti haaveensa

Rovaniemellä asuva Raisa Kuusela on julkaissut ensimmäisen omakustanteisen runokirjan, jonka nimi on Uuden vuoden viimeinen päivä. Osalle Kajastuksen lukijoista Raisa on tuttu aiemmista Kajastuksen teksteistä.

Teksti: Hannu Huovinen
Kuva: Joonas Vola

Haastattelin Raisa Kuuselaa puhelimitse. 

Kesällä 2021 julkaistun kirjan runot on kirjoitettu maalis-huhtikuussa 2021. Samassa kirjoituspuuskassa tuli kirjoitettua paljon enemmänkin, mutta täytyi yrittää rajata jostain päästä. Toki myös aiempia tekstejä on paljon tallessa ja arkistoa on kertynyt vuosien varrella.

Julkaisit runokirjan taiteilijanimellä Rosanna Kela, miksi päädyit tämmöiseen ratkaisuun?

Kyseisellä taiteilijanimellä on minulle henkilökohtainen merkitys, jonka vuoksi halusin käyttää sitä teokseni yhteydessä. Teksteihin oli myös helpompaa ottaa etäisyyttä taiteilijanimen takaa kuin käydä niitä läpi ajatuksella, että allekirjoittaisin ne omalla nimelläni.

Miten näkövammaisuutesi tulee esiin runoissasi, vai tuleeko mitenkään?

Tulkinta on lukijan omalla vastuulla. Osan teksteistä voi varmasti sijoittaa näkövamma-teemaan mutta ne voi lukea myös muusta kontekstista.

Olet kirjoittanut kirjan runot hierojan ja ravitsemusvalmentaja opintojen ohessa, mistä moinen inspiraatio ja energialataus?

Tekstit tulivat pitkän tauon jälkeen melkoisena rysäyksenä, ja luulen niiden vapauttaneen jotain minussa. Kirjoitin ne siis tarpeesta.

Harkitsitko pitkään tämän kirjan julkaisua?

En harkinnut kovinkaan pitkään. Kirjoitusprosessin aikana totesin, että tässä voisi nyt olla materiaalia sille haaveelle, jota olen pienestä asti elätellyt.

Ovatko runot jotenkin jaoteltuina eri teemojen mukaan, jos ovat niin mitkä teemat ovat?

On kirjassa osiot, joihin tekstit on jaettu. Se, kuinka hyvin ne otsikon alle istuvat, riippuu sitten ihan lukijasta.

Oletko harrastanut lukemista ja kirjoittamista kuinka paljon?

Olen lukenut aina enemmän tai vähemmän, yleensä enemmän. Kirjoittamisessa oli muutaman vuoden tauko, jolloin kirjoitin vain harvakseltaan jotain pientä.

Oletko aiemmin julkaissut tekstejäsi, tai onko kirjoituksiasi julkaistu muissa yhteyksissä?

Joitain lehtijuttuja olen kirjoitellut aiemmin, muun muassa Kajastukseen.

Mikä on mielestäsi kirjan paras runo?

En taida osata sanoa. Pidän monestakin tekstistä, ehkä riippuen siitä, kuinka henkilökohtainen se minulle on. Muisto on minusta onnistunut, samoin Perkele. Suhtaudun teksteihini kriittisesti, ja viilattavaa löytyisi paljonkin..

Yksinäisyys ja kasvaminen toistuvat aiheina runoissasi muutamia kertoja, ovatko samaa teemaa käsittelevät runot aikajärjestyksessä?

Eivät ole aikajärjestyksessä. Yritin saada teksteihin tolkkua rakentamalla kuusi osiota, joiden alle jaottelin tekstit parhaani mukaan. Kuusi osiota ovat nimiltään: Kunnioittavasti teidän, Ihminen ajatusten takana, Pimeässä, Totta vai kuvitelmaa, Hämärään päin ja Valon pilkahduksia.

Runoissasi luonto on läsnä usein, mikä merkitys luonnolla on sinulle?

Luonto rauhoittaa ja on minulle myös inspiraation lähde.

Aiotko kirjoittaa lisää?

Kirjoittaminen on minulle tapa, josta on vaikeaa luopua. Se on minulle myös tapa järjestellä ajatuksiani ja purkaa tunteita. Siis kyllä, aion kirjoittaa jatkossakin.

Oletko osallistunut kirjoituskursseille?

Näkövammaisten kulttuuripalvelun järjestämälle lehtikirjoittamisen kurssille.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on kirjoittamiseen littyen?

En osaa sanoa. Haluaisin kehittyä kirjoittajana ja varmasti osallistun jollekin kirjoittamiskurssille jossain vaiheessa.

Uuden vuoden viimeinen päivä -kirja on tilattavissa painettuna, kovakantisena kirjana sekä e-kirjaversiona epub tai pdf -muodossa osoitteesta www.rosannakela.fi tai puhelimitse 040 547 1891.

Sisällön jakaminen: