Mauri & Mustis 3 / 2023

Kuvailukäsikirjoitus Sari Rajala ja Eija Paasu

Sarjakuva koostuu viidestä ruudusta. Puhekuplat on kirjoitettu käsin tikkukirjaimilla
piirtämisen yhteydessä. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.
Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessään.
Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira. Pää on muuten vaalea, mutta päälaki on musta. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.

Ensimmäinen ruutu
Mauri ja Mustis seisovat vastakkain, taustana vaaleanvihreä seinä. Mauri on vasemmalla ja näkyy lantiosta ylöspäin. Hänellä on liila paita yllään. Mustis näkyy ruudun oikeassa alakulmassa rinnuksesta ylöspäin. Maurilla on käsivarret kyynärpäistä alkaen pystyssä. Sormet harallaan totisin ilmein hän sanoo: ”Tämä on kuulemma Kajastus-lehden viimeinen numero.” Apean näköinen Mustis vastaa: ”Vastahan se ehtikin ilmestyä vuodesta 1931 alkaen.”

Toinen ruutu
Mauri ja Mustis seisovat vihräraidallisella matolla. Vasemmalla olevalla Maurilla on siniset pitkäthousut ja jaloissaan punaiset sisätossut. Ruudun oikeassa reunassa näkyy vähän piirongin kulmaa. Mustis katsoo edessään seisovaa Mauria ja oikea tassu koholla se muistelee: ”Tämä meidän Mauri ja Mustis sarjakuvammekin aloitti Kajastuksessa jo vuonna 1997. Koiran vuosissa sekin on jo aika paljon.”
Mauri kuuntelee Mustista oikea käsi lantiolla ja vasen käsi mietteliäästi leualla.

Kolmas ruutu
Iloisesti hymyilevät Mauri ja Mustis ovat lähikuvassa. Mauri pitää vasenta kättään rinnallaan sydämen kohdalla sanoessaan: ”Uskomattoman pitkään lehti jaksoi julkaista toilailujamme. Ehkä on jo aikakin vetäytyä julkisuudesta.” Oikea etutassu pystyssä Mustis vastaa: ”Siihen asti kunnes sensaatiomainen elämänkertakirjani valmistuu!”

Neljäs ruutu
Mauri ja Mustis näkyvät viistosti takaapäin ja ovat vierekkäin ruudun vasemmassa alakulmassa. He katsovat peremmälle huoneeseen, jossa hiukan kaljuuntunut harmaahiuksinen mies istuu toimistotuolilla kirjoituspöydän ääressä. Mies on väsähtäneen näköinen ja parransänki on ajamatta. Hänellä on harmaa poolopaita, siniset pitkäthousut ja harmaat sukat jaloissaan. Pöydällä näkyy tietokoneen ruutu, jossa on hahmotelma Mustiksesta. Ruudun edessä on pienempi näyttö, johon mies piirtää Mustiksen päätä. Lattialla lojuu joitakin kyniä ja papereita.
Mauri tuumaa vakavana: ”Sarjakuvan piirtäjäkin alkaa kai olla jo raihnainen ja hajamielinen.” Korvat taaksepäin sojottaen Mustis toteaa haikeana: ”Niinhän se oli jo vuonna 1997!”

Viimeinen ruutu on koko sivun levyinen
Ruudun vasemmassa laidassa on joulukuusi, joka on koristeltu eri värisin palloin ja latvassa on kultainen tähti. Oikeassa kulmassa on punainen ja vihreä lahjapaketti päällekkäin. Keskellä ruutua lähikuvassa Mauri ja Mustis riemuitsevat iloisesti nauraen käsiä ja tassuja pystyssä heiluttaen. Kummankin ympärillä on riemun pirskahduksen pisaroita. Mauri iloitsee: ”Jättimäiset kiitokset Kajastukselle ja varsinkin kaikille lukijoille näistä vuosista!” Mustis katsoo kohden meitä lukijoita ja hihkaisee: ”Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta! Ehkä vielä tapaamme jossakin!”

 

Sisällön jakaminen: