HUONEENTAULUJA, LAVARUNOUTTA

Teksti: Jouko Lehtonen

”Sortumatta souda, vaikk´ ois vastatuulta.”  Tämä ja monet muut huoneentaulut ovat rohkaisseet ja lohduttaneet Suomen kotien seinillä sukupolvien ajan. Vielä voi löytää kirpputoreilta kirjontatöitä, joihin on sommiteltu lyhyt mietelause ja koristekuvio. Yleensä kirjontojen pohjina käytettin pellava- tai hamppukangasta. Sellaista on saattanut ruveta tekemään kuka tahansa, vaikka käsityötaidot eivät olisikaan olleet kummoiset.

Tauluihin on kirjailtu kukkia, kasveja tai muita luonnon aiheita kuten lintuja. Sanoma eli teksti on silti ollut tärkein. Tässä muutamia: Viel´ uusi päivä kaiken muuttaa voi,  Herran pelko on viisauden alku, Sana suloinen se kyynelet estää, sen seurassa ilo ja rauha ain kestää, Muruja on elon onni, suruja on suurin osa,  Lempi kodin luoja, koti lemmen suoja, Tänne on aina hyvä tulla, täällä tuoksuu kakku ja pulla. (Askel 11)

Lavarunous on jatkuvasti laajeneva esitysmuoto. Suosion myötä lavarunouden ympärille on muodostunut oma kulttuurinsa. Runoilloissa voi kuulla todella monenlaisia esityksiä. Open mic -klubit, avomikkiklubit, ovat säännöllisiä tapahtumia, joissa kaikki halukkaat pääsevät lukemaan omia tekstejään.  Esityksissä nähdään usein myös rekvisiittaa, musiikkia ja videotaidetta.

Runoilija ja pedagogi Aura Nurmi sanoo. ”Olen nähnyt ihmisten ylittävän itsensä niin monella tavalla, enkä tarkoita vain tietynlaista vakuuttavuutta ja rohkeutta, vaan sellaista  jatkuvaa  uteliaisuutta ja herkkyyttä, millä tavoin he ovat alkaneet tutkia tekstin mahdollisuuksia ja maailmaa ympärillään… Se tehdään vielä turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä.” 

Suomalaisen lavarunon tulevaisuudesta Aura Nurmi toteaa, että se herää pitkän kaamoksen jälkeen. Pandemia iski harrastukseen lujasti. Tilaisuuksissa, joissa ihmiset käyttävät yhteistä mikrofonia tai puhuvat toisilleen, ei voinut mitenkään toimia. Nurmi toteaa nyt, että lavarunoudella on orastava, uusi kevät. Erityisesti häntä ilahduttaa toiminnan saama julkinen huomio mm. äidinkielen oppikirjoissa. Statuksen noususta kertoo myös se, että nuorten open mic -toiminta palkittiin Helsingin vuoden. kulttuuriteon kunniamaininnalla. (Kirjallisuusterapia 1)

 Muun muassa tällaisia poimintoja on koottu Pistepostiin,joka on näkövammaisten kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä kulttuurilehti. Se on painettu pistekirjoituksella.

Sisällön jakaminen: