Vanhoja mappeja ja tapahtumaherkkua

Tätä kirjoittaessa kulttuurituottajan työhuone Iiris-keskuksessa on täynnä varastosta siirrettyjä vanhoja mappeja odottamassa läpikäymistä. Näkövammaisten Kulttuuripalvelu teki lokakuussa kaupat toimitiloista Iiris-keskuksessa ja samalla tyhjennettiin varasto. Nyt on pakko laittaa pois sellaista, jolla ei ole historiallista arvoa ja jota arkistointilaki ei velvoita säilyttämään. Joidenkin mappien kohdalla pysähtyy, vaikka sisältö ei kerro toiminnan kovimmasta ytimestä, näkövammaisyhteisön kulttuurielämästä.
Konekirjoituskopiot Kajastuksen ilmoitusmyyntiin liittyvistä yhteydenotoista 50 vuoden ovat tallentaneet sen aikaista työkulttuuria. Yhteydenotot laadittiin huolellisesti, niihin käytettiin aikaa ja niiden arkistointi koettiin merkitykselliseksi. Oltiin kaukana lamasta, paperittomista toimistoista, sähköposteista ja someriippuvuuksista. Sokeain Henkisen työn toimistolla kävi kuhina, kun puhelinmyyjät kauppasivat tilauksia ja ilmoituksia. Kajastus-lehden tuotoilla kustannettiin monenlaista hyvää näkövammaisille opiskelijoille ja kulttuuriväelle. Mapin Kajastuksen ilmoitusmyynnistä vuodelta 1973 laittaa hellästi hyllyyn.
Vuodesta 1931 vuoteen 2023 Kajastus-lehti välitti näkövammaiskulttuuria ja antoi tuloja monenlaisille tekijöille. Työ jatkuu toisenlaisella kirjoitusalustalla, toisenlaisessa ajassa. Pian voimme iloita blogisivustosta, jolla julkaistaan näkövammaisten kirjoittajien tekstejä. Uuden aloittaminen on jännittävää, eikä Kajastuksen maailmaan jättämä jälki millään katoa. Viimeisten Tuulahdusten kirjoittaminen saa silti tuntua suloisen haikealta.
Joulun lähestyessä luvassa Kulttuuripalvelussa on monenlaista tapahtumaherkkua. Joulukuun 2. päivä nautimme kuvailutulkatusta Ensimmäinen tasavalta -esityksen näytöksestä Kansallisteatterissa. 7.12. rukkikuiskaaja Ilta Hämäri kertoo Käsitöiden kaksi Suomea -teemakammarissa itäisestä ja läntisestä käsityöperinteestä. Osallistujat saavat kokeilla muun muassa kehräämistä. 8.12. lauluryhmämme ja ylpeyden aiheemme Laulunhelmi esiintyy Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n pikkujouluissa. Tekoäly-aiheisen etäteemakammarin aika on 14.12. Tekoälystä luennoi Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen. Aina ajantasaiset tiedot yhdistyksen tapahtumista löytyvät nettisivuiltamme osoitteesta www.kulttuuripalvelu.fi.

Suurenmoista joulun aikaa ja ihanaa vuotta 2024!
toivottaa kulttuurituottaja

Sisällön jakaminen: