Mauri ja Mustis 2/ 2023

Kuvailukäsikirjoitus Sari Rajala ja Eija Paasu

Sarjakuva koostuu viidestä ruudusta. Puhekuplat on kirjoitettu käsin tikkukirjaimilla piirtämisen yhteydessä. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.
Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessään.
Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira. Pää on muuten vaalea, mutta päälaki on musta. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.

Ensimmäinen ruutu:
Mauri ja Mustis istuvat toisiaan vastapäätä pyöreän ruokapöydän ääressä, joka näkyy puoliksi ruudun alaosassa. Vasemmalla istuvan Maurin takana on vihertävä seinä ja Mustiksen takaa näkyy keittiön ylä- ja alakaappeja. Kummankin edessä on aterian jäljiltä tyhjä ruokalautanen. Mauri on asetellut haarukan ja veitsen vierekkäin lautaselleen. Hän pitää vasemmalla kädellään kiinni pöydällä olevasta juomalasista. Maurilla on päällään keltainen lyhythihainen kauluspaita. Kuumissaan, hikipisarat sivuille tirskahdellen, Mauri sanoo: ”Ulkona taitaa olla tukala helle. Onko liian kuuma lähteä päiväkävelylle?” Mustis, joka pitää etutassujaan pöydän reunalla, vastaa innoissaan: ”Ei toki.”

Toinen ruutu:
Ruudun vasemmassa reunassa on wc:n ovi ja lukosta näkyy, että wc on varattu. Mustis seisoo liilaraidallisella matolla wc-oven edessä. Mustis on kääntänyt katseensa oven suuntaan ja oikea etutassu ilmassa se huhuilee vessassa olevalle Maurille: ”Kyllä kesäkeli voittaa rämpimisen loskassa ja lumessa, tai liukastelun jäisellä kadulla.”

Kolmas ruutu:
Mauri ja Mustis kävelevät nurmikkoon rajautuvan hiekkakäytävän syrjässä. Mauri pitää vasemmalla kädellä valjaista kiinni ja valkoinen keppi on toisessa kädessä. Taivas taustalla on täysin pilvetön. He ovat ohittaneet kerrostalon, jonka kulma näkyy Maurin selän takana. Maurilla on päässään liila lippalakki, yllään keltainen paita ja vaaleanruskeat shortsit. Jaloissaan hänellä on sandaalit, joiden remmien välistä pilkottaa liilan väriset sukat. Opastaessaan Mauria Mustis samalla selittää: ”Sitäpaitsi, minä voin valita siedettävän kävelyreitin.”

Neljäs ruutu:
Mustis on lähikuvassa rintaremmistä ylöspäin. Taustalla näkyy pensasta ja siniseltä taivaalta porottava aurinko. Ruudun oikean reunan täyttää pensaan lehvästö. Taakse päin katsoen, silmät innosta loistaen Mustis puhelee: ”Tiedän mistä kulkea niin että pysytään varjon puolella.”

Viimeinen ruutu, joka on koko sivun levyinen:
Tarmokkaana Mustis opastaa Mauria puiston hiekkakäytävää pitkin. Edempänä on puinen jäätelökioski, jonka lipan päällä olevassa kyltissä lukee Jätskiliiteri. Musta lintu istuu kyltin reunalla ja kolme sen lajitoveria lähestyy lentäen kioskia takaa päin. Kioskin myyjä ojentaa jäätelötötteröä miesasiakkaalle ja iloinen nainen seisoo tötterö kädessään roskiksen luona. Mustis tuijottaa kioskia ja kuolapisara kielestä pudoten se toteaa: ”Ja mikä tärkeintä, osaan valita sellaisen reitin, että pysymme koko ajan sopivan lyhyen matkan päässä lähimmästä jäätelökioskista!” Mauri kuuntelee Mustista leveästi hymyillen nauruaan pidätellen.

 

Sisällön jakaminen: