Miesvihaajan symbolikuva on piirros, jossa on pinkki kiukkuinen mies, salamoita ja päänympärillä teksti Miesvihaaja.

MIESVIHAAJA

Tutustu sokeain kuunnelmapalkinnon voittaneeseen Miesvihaaja-kuunnelmaan.

Teksti: Riikka Hänninen

Sokeain kuunnelmaraati on valinnut vuoden 2022 parhaaksi kotimaiseksi kuunnelmaksi Juho Gröndahlin käsikirjoittaman ja Riikka Oksasen ohjaaman kuunnelman Miesvihaaja. Päärooleissa ovat Pietu Wikström (Mies) ja Miiko Toiviainen (Kertoja). Musiikista ja äänisuunnittelusta vastaa Ilkka Tolonen, jonka raati palkitsi vuoden kuunnelmantekijänä. Tutustu kuunnelman maailmaan ja kuuntele se itse Yle Areenasta!

Mies on mies, vaikka voissa paistais – vai onko?

Kuunnelma vie meidät päähenkilön, Miehen (Pietu Wikström) ajatusmaailmaan. Hän on miehen niminen ja miehen rooleissa, mutta millaisia nämä roolit ovat? Alkuminuuteilla Mies puhkeaa kiihkeään, mollivoittoisen kompin säestämään monologiin:

”Mä vihaan miehiä. Mä vihaan seisaaltaan kusevia, lietelammikoita jälkeensä jättäviä miehiä. Mä vihaan itkeviä, masentuneita, itsesäälissä kieriskeleviä miehiä yksiöidensä sängyillä. Mä vihaan menestyviä miehiä, jotka kuvittelee ansainneensa menestyksensä itse – miehiä hyvin istuvissa puvuissa, miehiä kokouksissa puhumassa toisten päälle…”

Kuunnelma tutkii Miehen matkaa herkästä lapsesta aikuiseksi. Sitä, kuinka jako koviin, rohkeisiin, puutyöt valitseviin poikiin ja herkkiin, kiltteihin käsityöt valitseviin tyttöihin alkaa jo koulussa. Tämä jako lävistää niin työelämän kuin elokuvatkin, se seuraa Miestä baarin miestenvessaan asti. Entä jos hänestä tuntuu sisällä joltain muulta? Onko sille muulle tilaa?

”Oikeesti… Oikeesti mä haluaisin olla kukka. Jotain kaunista, mitä hellitään ja mitä pidetään hyvänä. Ei mitään kovaa, ei mitään, minkä pitää kovettua, jämeröityä, kasvattaa kaarnaa. Ei mitään, mikä voi laueta. Ei mitään, mikä työntyy, survoo tai panee, vaan jotain… emmä tiiä, ihan vaan jotain kertakaikkisen ihanaa, mitä tekee mieli ihailla ja silittää.”

Miesvihaajan käsikirjoittaja Juho Gröndahl, Vuoden kuunnelmantekijä Ilkka Tolonen ja näyttelijä Elias Keränen kunniakirjat käsissään ja hymy huulillaan.
Sokeain kuunnelmapalkinnon 2022 voittaneen Miesvihaaja-kuunnelman käsikirjoittaja Juho Gröndahl, äänisuunnittelija, Vuoden kuunnelmantekijä Ilkka Tolonen ja näyttelijä Elias Keränen. Kuva: Tanja Rantalainen.

Anna rytmin viedä

Vaikka aihe kuulostaa vakavalta, kuunnelma ei ole mikään raskas rypemistilitys. Usein arkipäivän tilanteisiin sukelletaan huumorilla.

Musiikki ja rytmi ovat tärkeä osa kuunnelmaa, melkein yksi esiintyjistä. Puheen taustalla kulkee usein komppi, joka rytmittää tekstiä. Äänisuunnittelija Ilkka Tolonen leikittelee erilaisilla äänillä. Kun poika menee ensimmäistä kertaa kouluun, satakieli helskyttelee taustalla viattomuutta uhkuen. Kun poika pyytää, ettei häntä kiusattaisi, kun hän on niin herkkä, lasten ivakuoro nauraa takaisin ja viaton satakieli pilkkaa mukana rytmissä.

Kuunnelma toimiikin parhaiten kuulokkeilla kuunneltuna, sillä mukaan on kätketty paljon vivahteikkaita yksityiskohtia. Tämän kuunnelman tahdissa ei oikein voi laittaa ruokaa, tiskata tai lenkkeillä. Tälle on antauduttava kokonaan. Avaa korvasi ja ajatusmaailmasi uusille asennoille ja kuuntele!

Kuunnelman voi kuunnella Yle Areenassa.

Sisällön jakaminen: