Mauri & Mustis 1/2023

Kuvailukäsikirjoitus Sari Rajala ja Eija Paasu

Sarjakuva koostuu kuudesta ruudusta. Puhekuplat on kirjoitettu käsin tikkukirjaimilla
piirtämisen yhteydessä. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.
Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessään.
Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira. Pää on muuten vaalea, mutta päälaki on musta. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.

Ensimmäinen ruutu
Mustis opastaa Mauria reippain askelin nurmikkoon rajautuvalla hiekkatiellä. Mauri on pukeutunut puolipitkään liilaan takkiin ja sinisiin housuihin. Hänellä on sininen kaulaliina kietaistuna kaulaan, päässä musta baskeri ja käsissä ruskeat sormikkaat. Ruudun oikeassa reunassa on nurmikolle pystytetty kookas mainoskyltti. Se on kahden tolpan varassa ja Maurin korkuinen. Siinä lukee suurin kirjaimin EDUSKUNTAVAALIT 2.4.2023.
Terhakkaana Mustis katsoo kylttiä ja kysäisee tohkeissaan: ”Eduskuntavaalit lähestyvät. Milloin lähdetään kiertämään vaalikojuja?” Tähän Mauri vastaa: ”Ei oikein huvittaisi.”

Toinen ruutu
Mauri ja Mustis ovat seisahtuneet hiekkatielle. Mauri pitää kiinni valjaista ja valkoinen keppi on pystyssä oikean jalan vieressä. Taustana on pilvetön sininen taivas, eikä kylttiä enää näy. Päätään kääntämättä Mustis katsoo taakseen viistosti takanaan seisovaan Mauriin päin. Innostuneena Mustis vakuuttaa Maurille vasen etutassu ilmaan kohotettuna: ”Täytyyhän meidän osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen!” Mauri kuuntelee vakavana Mustiksen vakuuttelua.

Kolmas ruutu
Mustis on yksin lähikuvassa. Silmät leppoisasti lurpallaan sen katse on edelleen luotuna taaksepäin. Mustis valaisee suunnitelmaansa Maurille: ”Kierretään kaikki vaalikojut, ja mielellään useampaan kertaan. Sinä saat tentata puolueita vammaispalveluista ja eläinten oikeuksista.”

Neljäs ruutu
Nyt Mauri on lähikuvassa keskellä ruutua. Kasvoilla on kiusaantunut irvistys ja hampaitaan yhteen purren hän tokaisee Mustikselle: ”Tiedossa on siis kiusallisia keskusteluja. Jokainen puolue vuorollaan kertomassa omasta erinomaisuudestaan.”

Viides ruutu
Mauri ja Mustis ovat jatkaneet matkaa. He ovat juuri ohittaneet lautaverhoillun talon, jonka kulmaa näkyy ruudun vasemmassa reunassa. Mustis opastaa kieli suusta ulkona ja haaveilevasti eteensä tuijottaen se toteaa: ”Niin tietysti, mutta ajattele mitä muuta on tarjolla!”
Veikeästi hymyillen Mauri vastaa: ”Juu, tiedän kyllä. Kahvia, pullaa, pikkuleipiä, joskus jopa makkaraa tai hernekeittoa.”

Viimeinen ruutu
Mauri ja Mustis ovat lähikuvassa näkyen vyötäröstä ja kaulapannasta ylöspäin. Mauriin päin kääntynyt Mustis on riemuissaan ja sen korvat sojottavat innosta taivasta kohden. Tassu pystyssä se tuijottaa tiiviisti Mauria.
Pari kuolapisaraa roiskahtaen ja kieli suupieltä lipoen Mustis vannottaa: ”Ja muistat sitten sanoa kaikille, että opaskoira on vapaalla sillä välin kun te keskustelette. Sille voi siis tarjota ruokaa ja herkkuja!” Sanattomaksi jäänyt Mauri vain myhäilee itsekseen.

Sisällön jakaminen: