Unisadun hyvä noita on vaalea, nuori  ja kauniisti hymyilevä vaaleatukkainen nainen, joka ei halua kenellekään pahaa. Hänellä on sinivihreä hupullinen viitta. Hänen edessään on pata, johon huolet heitetään. Hän pitää käsiään suojelevasti padan yllä: siellä pysyvät!
Hyvä noita patoineen, kuva Shutterstock /quadshock.

UNISATU AIKUISILLE

Teksti: Tuula-Maria Ahonen

Kuten tiedämme, lapsille on vaikka kuinka paljon unisatuja. Me aikuiset olemme tässä suhteessa lapsipuolen asemassa. Jonkunhan on aloitettava tämä tyylilaji. Aloitan tämän siis nyt. Ota sopiva asento sinulle sopivassa paikassa.

Mieti ensin vaikka pari huoltasi. Niitähän meidän aikuisten on helppo löytää. Otamme ensimmäiset tarjoutuvat, ja heitämme ne hyvän noidan pataan. Tässä sadussa ei ole pahoja noitia.

Hyvä noita hämmentelee ja keittää huoliasi, ja löytää niistä piankin hyviä puolia. Itse keksit ne joskus myöhemmin, kun olet herännyt. Nyt vain nautit hyvän noidan hoidosta. Voit kuvitella padasta tulevan mielenkiintoisen ja jännittävän tuoksun, jos haluat.

Hyvä noita on puolellasi. Hän näkee enemmän ja pidemmälle kuin sinä, ja siksi voit lepäillä turvallisesti. Hyvä noita on yhtä kuin intuitiivinen mielesi, joka ymmärtää asioita syvällisemmin ja laajemmin kuin yhteiskunnassamme liikaa arvostettu, usein lyhytnäköinen ja yksipuolinen rationaalinen järki.

Sinulla ja minulla, meillä kaikilla on tässä yhteiskunnassa aika paljon erilaisia pelkoja. Pelkäämme ehkä työmme, perheemme ja itsemme puolesta, luonnon puolesta, nykyisin myös rauhan puolesta. Pelot estävät meitä nukahtamasta, keskeyttävät untamme. Koska peloille ei voi keksiä heti varmoja ja toimivia ratkaisuja, parasta on heittää ne hyvän noidan pataan.

Ratkaisuja kypsyy, kun pata hiljalleen kiehuu. Ehkä jo huomenna keksit, miten hoidat jonkin ongelman helpommin kuin osasit kuvitella. Älä pelkää heittää pataan myös tosi isolta tuntuvaa ongelmaa tai pelkoa. Ne voivat vaatia enemmän keittoaikaa, mutta tärkeintä on poistaa ne untasi häiritsemästä.

Olosi alkaa tuntua turvallisemmalta pikkuhiljaa tai nopeamminkin. Kun pelkäämme, näemme asiat usein liian jyrkästi ja vaihtoehdottomasti. Pidämme helposti tätä ainoana oikeana totuutena. Itsekin olen ajatellut:” Elämäni on Putinin käsissä. Hän päättää ja säätää, miten minun ja meidän käy.”

Kun katsoin tänä vuonna Linnan juhlia (joihin itsekin olen saanut kaksi kutsua Roska päivässä -liikkeen perustajana) huomasin, että turvallisuuden tunteeni lisääntyi. Meillä on todellakin viisas presidentti ja hänen vaimonsa, meillä on paljon viisaita ja fiksuja ihmisiä.

Me löydämme yhdessä ratkaisuja hyvinkin vaikeisiin ongelmiin. Voimme luottaa lukuisten suomalaisten kykyyn toimia haastavissa tilanteissa. Minun ei tarvitse kantaa yksin Suomea ja maapalloa harteillani, kuten yön pimeydessä mieli voi alkaa kaventua ja supistua.

Voin ja haluan tehdä voitavani. Näin tekevät muutkin. Voimme löytää viisautta, johon emme yksinämme kykenisi. Hyvän noidan pata levittää ympärilleen turvallisuuden tuoksua. Heräämme huomenna vähän vahvempina, vähän yhteistyökykyisempinä.

Elämässä on käsittämätöntä pahuutta, mutta elämässä on myös paljon täysin käsitettävää hyvyyttä, jonka määrää voimme lisätä. Juuri nyt, juuri tässä on turvallista nukahtaa. Mielesi voi tuottaa huomenna uusia ajatuksia, jotka voivat iloisesti yllättää sinut.

 

Sisällön jakaminen: