Lukunurkan symbolikuvassa lentävät vanhat kirjat kuin muuttolinnut. Symbolin tausta on kellertävä.

KIRJA TOIVOSTA

Jane Goodall Douglas Abrams Gail Hudson: Kirja toivosta, Docendo 2022

Kirja toivosta -kirjan kannessa on vanha harmaahapsinen nainen, joka hymyilee ystävällisesti ja katsoo suoraan lukijaa kirjailtu huivi harteillaan.

Kuinka pitää toivoa yllä valtavissa vaikeuksissa olevassa maailmassamme?

-Toivo ymmärretään usein väärin. Ihmisillä on taipumus ajatella, että se on vain passiivista haihattelua: jotakin toivotaan tapahtuvaksi, mutta asian hyväksi ei tehdä mitään, kirjoittaa maailman tunnetuin elossa oleva luonnontutkija Jane Goodall. Kirjassa hän käy inspiroivaa vuoropuhelua kansainvälisesti menestyneen kirjailija Douglas Abramsin kanssa. Luin tätäkin kirjaa aviomiehelle autossa ääneen, tärkeitä ajatuksia on syytä jakaa.

87- vuotiaalla Goodallilla on pitkä perspektiivi maailmaamme. Hän varttui toisen maailmansodan aikana, kun maailma oli vaarassa joutua Hitlerin ja natsien vallan alle. Hän on elänyt kylmän sodan asevarustelun aikana, kun maailmaa uhkasi ydintuho. Hän on nähnyt tavattomasti kärsimystä.

– Mutta joka kerta kun masennun, ajattelen kaikkia niitä mahtavia tarinoita niiden ihmisten rohkeudesta, peräänantamattomuudesta ja määrätietoisuudesta, jotka taistelevat ”pahan voimia” vastaan, Goodall kertoo.

Hän on matkustanut vuodesta 1986 pitkin maailmaa herättääkseen tietoisuutta ja toiminnanhalua. Häneltä kysytään eniten: Uskotko rehellisesti, että maailmalla on vielä toivoa? Että lastemme ja lastenlastemme tulevaisuudella on toivoa?

-Voin vastata kysymykseen aivan vilpittömästi: kyllä. Uskon, että meillä on edelleen aikaa ja että voimme alkaa korjata vahinkoa, jonka olemme planeetallemme aiheuttaneet – mutta se aika on kulumassa umpeen. Meidän on yhdistettävä voimamme ja ryhdyttävä toimeen. Heti paikalla. Ennen kuin on liian myöhäistä. Ihmisten toimilla, olkoot kuinka pienimuotoista tahansa, on aitoa vaikutusta.

-Tuhansien eettisten tekojemme kerrannaisvaikutuksilla voimme säilyttää ja kohentaa maailmaamme tuleville sukupolville. Luonto on äärimmäisen elinvoimainen ja vahva, mutta meidän pitää auttaa sitä korjaustöissä.

-Vaikka jokin elinympäristö näyttää meille täysin tuhotulta, meidän pitää tajuta, että luonto voi kunnostaa tuon paikan ajan myötä pikku hiljaa, Goodall toteaa. -Jotkut ihmiset tutkivat luontoäidin tapoja ja kopioivat niitä yrittäessään palauttaa maiseman, jonka olemme tuhonneet.

Abrams kertoo lukemastaan raportista, jossa todettiin, että lähes kaikki tutkitut ekosysteemit palautuivat 10-50 vuoden kuluessa. Valtameret palautuivat nopeammin, metsät hitaammin. Goodall kertoo kirjassa rohkaisevia tarinoita aidosti innostavista ihmisistä. Esimerkiksi luentokiertueellaan Uudessa-Seelannissa hän tapasi villejä eläimiä tutkivan biologin, tohtori Don Mertonin. Merton oli vakaasti päättänyt pelastaa chatmaninsiepot sukupuutolta. Hän aloitti tilanteesta, jossa lintuja oli jäljellä vain seitsemän koko planeetallamme. Naaraita oli kaksi, ja vaikka ne molemmat munivat ensimmäisenä vuonna, kummankaan munista ei kuoriutunut poikasia. Vaikeasta alusta huolimatta tällä hetkellä maapallolla on elossa noin 250 chatmaninsieppoa.

Me tavalliset ihmiset emme voi toimia tohtoritasolla. Mutta me voimme osoittaa joka päivä kunnioitusta luontoa kohtaan keräämällä pois roskia, ja lopettamalla oman mahdollisen roskaamisemme. Lukuisat roskat ovat eläimille vaarallisia tai hengenvaarallisia.

Olen lähettänyt Goodallille kutsun perustamaani Roska päivässä -liikkeeseen, jonka sivut löytyvät 23 kielellä.

Goodallin olennaisin toivon viesti on tämä: meillä on toivoa tulevaisuudesta. Mutta vain jos me kaikki liitymme yhteen ja yhdistämme voimamme. Samoin toivon, että ymmärrät toimimisen kiireellisyyden ja sen, että meidän täytyy kaikkien tehdä oma osamme. Usko siis, että kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti me voimme voittaa. Muista, että yksilöinä me voimme vaikuttaa asioihin joka päivä, ja miljoonat yksilölliset valinnat toimintatavoissamme vievät meidät kohti kestävämpää maailmaa.

Sisällön jakaminen: